SKŁADNIKI :
- 1 kostka masła naturalnego PILOS 200 g ,o pokojowej temperaturze
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko + jajko do posmarowania ciastek
Wszystkie składniki przekładamy do miski,wbijamy jajko i zagniatamy elastyczne,miękkie ciasto.Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na dwie części,rozwałkowujemy każdą na cienki placek około 3-4 minimetry,(podsypując stolnicę mąką),wyciskamy dowolne kształty.
W przypadku kiedy używamy maszynki,ciasto nakładamy bezpośrednio do tuby i wyciskamy na drewnianą deskę(lepiej się przyklejają niż do papieru do pieczenia) dowolne wzorki.Gotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,zostawiając półcentymetrowe odstępy.Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 150-170 * C.
Bardzo szybko się pieką więc dobrze jest pilnować nasze słodkie ciasteczka aby się nie spiekły.Ostygnięte przekładamy do puszki lub miseczki.
Ciasteczka są bardzo pyszne,polecam.
Pychotka, niedawno kupiłam maszynkę do ciastek w Lidlu i czas ją wypóbować, zrobię właśnie takie, maślane, fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń