SKŁADNIKI :
CIASTO :
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek oleju
- 300 g ugotowanej,zmiksowanej i odciśniętej dyni
- 100 g startej i odciśniętej marchewki
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki UHT 30 %
- 150 g serka waniliowego
- 100 g czekolady deserowej
- 1 pełna łyka miodu
- dżem do przełożenia ciasta
- 50 g czekolady deserowej
Dynię gotujemy wcześniej,w odrobinie wody.Mielimy blenderem.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Dodajemy,olej przesianą,mąkę z proszkiem i mieszamy.Następnie dodajemy marchew i dynię,mieszamy( wyciskam dynię i marchew w ściereczce,ciasto wtedy nie opadnie).Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 *C,odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej.Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.
Ciasto przecinamy na dwie połówki,smarujemy dżemem ( u mnie malinowy ),przykrywamy drugą połówką.
Na ciasto wylewamy mleczną polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem.Polewa jest płynna więc część spłynie po bokach.
Czekoladę (50 g ) rozpuszczamy w mikrofalówce,napełniamy papierowy rożek i wyciskając na ciasto,tworzymy spiralę.Wykałaczką rysujemy pajęczynkę.
PAJĄKI :
Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofalówce,płynny miód dodajemy do czekolady,mieszamy.Masę wylewamy na folię spożywczą,szczelnie zawijamy,odkładamy do ostygnięcia.Ja włożyłam ją jeszcze na chwilę do lodówki.Z zastygniętej masy formujemy w dłoniach pająki,wyjdą na dwie ozdoby.Masa rozpuszcza się w dłoniach więc musimy szybko przygotowywać nasze dekoracje.
Na ciasto kładziemy czekoladowe pająki.
Udekorowałaś go cudnie :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na halloween i super pajączki, widziałam to ciasto w ,kuchni lidla, chyba też sie skuszę, mają w Lidlu też fajne dekoracje halloweenowe, można zamiast pajączków dodać duszki lub potworki :)
OdpowiedzUsuń