CIASTO DYNIOWO - MARCHWIOWE z pajęczynką

28 paź 2013
data:post.title
Ciasto dyniowo-marchwiowe jest bardzo dobre.Wystarczy je upiec,polać pyszną,mleczną polewą i udekorować pajęczynką oraz czekoladowymi pajączkami.


                                                                  SKŁADNIKI : 
                          CIASTO : 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek oleju
  • 300 g ugotowanej,zmiksowanej i odciśniętej dyni
  • 100 g startej i odciśniętej marchewki 
                           POLEWA : 
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki UHT 30 %
  • 150 g serka waniliowego
                    DO PRZYGOTOWANIA PAJĄKÓW : 
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 pełna łyka miodu
                   DODATKOWO : 
  • dżem do przełożenia ciasta
  • 50 g czekolady deserowej
                                                       PRZYGOTOWANIE : 
Dynię gotujemy wcześniej,w odrobinie wody.Mielimy blenderem.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym  na puch.Dodajemy,olej przesianą,mąkę z proszkiem i mieszamy.Następnie dodajemy marchew i dynię,mieszamy( wyciskam dynię i marchew w ściereczce,ciasto wtedy nie opadnie).Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 175 *C,odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej.Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.
Ciasto przecinamy na dwie połówki,smarujemy dżemem ( u mnie malinowy ),przykrywamy drugą połówką.
Na ciasto wylewamy mleczną polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem.Polewa jest płynna więc część spłynie po bokach.
Czekoladę (50 g ) rozpuszczamy w mikrofalówce,napełniamy papierowy rożek i wyciskając na ciasto,tworzymy spiralę.Wykałaczką rysujemy pajęczynkę.

                            PAJĄKI : 
Czekoladę deserową rozpuszczamy w mikrofalówce,płynny miód dodajemy do czekolady,mieszamy.Masę wylewamy na folię spożywczą,szczelnie zawijamy,odkładamy do ostygnięcia.Ja włożyłam ją jeszcze na chwilę do lodówki.Z zastygniętej masy formujemy w dłoniach pająki,wyjdą na dwie ozdoby.Masa rozpuszcza się w dłoniach więc musimy szybko przygotowywać nasze dekoracje.
Na ciasto kładziemy czekoladowe pająki.

SMACZNEGO :)



3 komentarze

  1. Super pomysł na halloween i super pajączki, widziałam to ciasto w ,kuchni lidla, chyba też sie skuszę, mają w Lidlu też fajne dekoracje halloweenowe, można zamiast pajączków dodać duszki lub potworki :)

    OdpowiedzUsuń