SKŁADNIKI :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 świeża papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w talarki
- 1 marchew, pietruszka i kawałek selera pokrojona w słupki
- 1/2 puszki czerwonej fasolki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- dowolna przyprawa do potraw meksykańskich
- sól, pieprz, ostra papryka, liść laurowy
- 1-3 łyżki olej
- 1 łyżka maki, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większe kawałki, przyprawiamy i chwilkę podpiekamy z obu stron, na oleju.Warzywa obieramy, kroimy, dodajemy do kurczaka. Dodajemy przyprawy oraz liść laurowy.
Zalewamy około 1 szklanką wody, dusimy 20 -30 minut.
Pomidory z puszki mieszamy z czosnkiem, wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Sos jeszcze raz dobrze doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasole, mieszamy. Jeżeli sos wyjdzie wodnisty, zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą, zagotowujemy i gotowe.
Podajemy z ugotowanym ryżem, smacznego.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńO super :) lubię takie dania :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń