KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

27.10.2013
data:post.title
Piersi z kurczaka po meksykańsku, z odrobiną ostrości, pycha.... :) Dzięki fasoli, kukurydzy i papryce danie uzyskuje piękne kolory i apetycznie wygląda.


                                                              SKŁADNIKI :  
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 1 świeża papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1 cebula pokrojona w talarki
  • 1 marchew, pietruszka i kawałek selera pokrojona w słupki
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • dowolna przyprawa do potraw meksykańskich
  • sól, pieprz, ostra papryka, liść laurowy
  • 1-3 łyżki olej
  • 1 łyżka maki, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu 
                                                    PRZYGOTOWANIE : 

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w większe kawałki, przyprawiamy i chwilkę podpiekamy z obu stron, na  oleju.Warzywa obieramy, kroimy, dodajemy do kurczaka. Dodajemy przyprawy oraz liść laurowy.
Zalewamy około 1 szklanką wody, dusimy 20 -30 minut.
Pomidory z puszki mieszamy z czosnkiem, wlewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Sos jeszcze raz dobrze doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasole, mieszamy. Jeżeli sos wyjdzie wodnisty, zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą, zagotowujemy i gotowe.
Podajemy z ugotowanym ryżem, smacznego.



2 komentarze