CIASTO JABŁKOWO - KOKOSOWE

20.10.2013
data:post.title
Ciasto przekładane z jabłkami i kokosem jest bardzo pyszne.Nie jest za słodkie,mięciutkie i wilgotne a polewa chałwowa świetnie do niego pasuje.Bardzo szybko się je przegotowuje i efektownie wygląda.

                                                   
                                                                 CIASTO :
  • 1 kostka margaryny 
  • 1  szklanka cukru pudru 
  • 8 żółtek+ 4 białka 
  • 2 szklanki mąki pszennej Castello 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Castello 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch,dodajemy żółtka i dalej ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Pianę z 4 białek ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej wsypujemy kakao,mieszamy.

                                                      CIASTO KOKOSOWE :
  • 4 białka
  • 7 łyżek cukru  Castello 
  • 100 g wiórek kokosowych 
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając dodajemy cukier i kokos.

                                                          DODATKOWO :
  • 5 dużych jabłek,startych na tarce o dużych oczkach.Odciskamy lekko sok z jabłek.
                                                                POLEWA :
  • 100 g  chałwy 
  • 2 łyżki margaryny 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
W garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem.Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszając czekamy aż składniki ładnie się połączą.Masa szybko gęstnieje.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto czekoladowe,na to ciasto kokosowe,następnie równomiernie rozsypujemy starte jabłka i wykładamy ciasto białe,równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-180 * C,przez 35-40 minut.Ciasto ładnie rośnie i nie opada.
Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.Ciasto posypujemy wiórkami lub orzechami.
Smacznego.




13 komentarzy

  1. piekłam to ciasto, jest pyszne. zresztą jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i takie puszyste, już zapisuję przepis, a wiórki polecam z lidla, są dobrej jakości i bez siarki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam przepisu na to ciasto i dzięki Tobie w końcu je mam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko jest znaleźć dokładny przepis na ciasto jabłkowo-kokosowe,ja wszystko ważyłam i zapisałam aż w końcu doszłam do idealnego przepisu,następnym razem dodam więcej jabłek :)

      Usuń
  4. jabłko i kokos to świetne połączenie :) też mam pomysł na coś takiego, nie mogę się doczekać tego smaku !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie również zachwyciło Twoje ciacho ,pyszne .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie. Ta polewa chałwowa, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałam, upiekłam:) Wyszło super:) Już go nie ma:) Dziękuję za przepis, POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :) mi również ciasto kokosowo-jabłkowe bardzo smakuje.

      Usuń
  9. smaczne i margaryna nie chodzą w parze. Polecam zamiast margaryny wziąć masło. Wtedy można będzie powiedzieć: pyszne.

    OdpowiedzUsuń