CIASTO :
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 żółtek + 4 białka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
DODATKOWO :
- 4 białka
- 7 łyżek cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 5 dużych jabłek, startych na tarce o dużych oczkach. wciskamy lekko sok z jabłek.
- 100 g chałwy waniliowej
- 2 łyżki margaryny
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pianę z 4 białek ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao, mieszamy.
- Przygotowujemy następne ciasto; białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier i kokos.
- Na blaszkę o wymiarach 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto czekoladowe, na to ciasto kokosowe, następnie równomiernie rozsypujemy starte jabłka i wykładamy ciasto białe, równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-180 * C, przez 35-40 minut. Ciasto ładnie rośnie i nie opada.
- W garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem. Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszając czekamy aż składniki ładnie się połączą. Masa szybko gęstnieje.
- Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.Ciasto posypujemy wiórkami lub orzechami.
- Smacznego.
piekłam to ciasto, jest pyszne. zresztą jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i takie puszyste, już zapisuję przepis, a wiórki polecam z lidla, są dobrej jakości i bez siarki :)
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na to ciasto i dzięki Tobie w końcu je mam ;D
OdpowiedzUsuńCiężko jest znaleźć dokładny przepis na ciasto jabłkowo-kokosowe,ja wszystko ważyłam i zapisałam aż w końcu doszłam do idealnego przepisu,następnym razem dodam więcej jabłek :)
Usuńjabłko i kokos to świetne połączenie :) też mam pomysł na coś takiego, nie mogę się doczekać tego smaku !:)
OdpowiedzUsuńdobre połączenie!
OdpowiedzUsuńMnie również zachwyciło Twoje ciacho ,pyszne .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Wygląda bardzo smakowicie. Ta polewa chałwowa, pycha!
OdpowiedzUsuńSpróbowałam, upiekłam:) Wyszło super:) Już go nie ma:) Dziękuję za przepis, POLECAM !!!
OdpowiedzUsuńSmacznego :) mi również ciasto kokosowo-jabłkowe bardzo smakuje.
Usuńsmaczne i margaryna nie chodzą w parze. Polecam zamiast margaryny wziąć masło. Wtedy można będzie powiedzieć: pyszne.
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka o wymiarach 25/30 :) zaraz poprawie przepis :)
Usuń