CIASTO JABŁKOWO - KOKOSOWE

20 paź 2013
data:post.title
Ciasto przekładane z jabłkami i kokosem jest bardzo pyszne. Nie jest za słodkie, mięciutkie i wilgotne a polewa chałwowa świetnie do niego pasuje. Bardzo szybko się je przegotowuje i efektownie wygląda.

                                                   
                                                                CIASTO :
  • 1 kostka margaryny 
  • 1  szklanka cukru pudru 
  • 8 żółtek + 4 białka 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
                                                           DODATKOWO :                   
  • 4 białka
  • 7 łyżek cukru 
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 5 dużych jabłek,  startych na tarce o dużych oczkach. wciskamy lekko sok z jabłek.
                                                                POLEWA :
  • 100 g  chałwy waniliowej 
  • 2 łyżki margaryny 
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
                                                       PRZYGOTOWANIE : 
  1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i dalej ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pianę z 4 białek ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao, mieszamy.
  3. Przygotowujemy następne ciasto; białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier i kokos.
  4. Na blaszkę o wymiarach 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto czekoladowe, na to ciasto kokosowe, następnie równomiernie rozsypujemy starte jabłka i wykładamy ciasto białe, równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
  5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-180 * C, przez 35-40 minut. Ciasto ładnie rośnie i nie opada.
  6. W garnuszku rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem. Dodajemy pokruszoną chałwę i mieszając czekamy aż składniki ładnie się połączą. Masa szybko gęstnieje.
  7. Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą.Ciasto posypujemy wiórkami lub orzechami.
  8. Smacznego.



15 komentarzy

  1. piekłam to ciasto, jest pyszne. zresztą jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i takie puszyste, już zapisuję przepis, a wiórki polecam z lidla, są dobrej jakości i bez siarki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam przepisu na to ciasto i dzięki Tobie w końcu je mam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko jest znaleźć dokładny przepis na ciasto jabłkowo-kokosowe,ja wszystko ważyłam i zapisałam aż w końcu doszłam do idealnego przepisu,następnym razem dodam więcej jabłek :)

      Usuń
  4. jabłko i kokos to świetne połączenie :) też mam pomysł na coś takiego, nie mogę się doczekać tego smaku !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie również zachwyciło Twoje ciacho ,pyszne .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale rewelacyjne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie. Ta polewa chałwowa, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Spróbowałam, upiekłam:) Wyszło super:) Już go nie ma:) Dziękuję za przepis, POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego :) mi również ciasto kokosowo-jabłkowe bardzo smakuje.

      Usuń
  10. smaczne i margaryna nie chodzą w parze. Polecam zamiast margaryny wziąć masło. Wtedy można będzie powiedzieć: pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Blaszka o wymiarach 25/30 :) zaraz poprawie przepis :)

      Usuń