KOTLETY SOJOWE Z GRZYBAMI

17.10.2013
data:post.title
Uwielbiam kotlety różnego rodzaju. Dzisiaj pomysł na kotlety sojowe z kuchni wegetariańskiej, zdrowe i bardzo pyszne.
Sama soja po ugotowaniu nie ma wyrazistego smaku, jednak w połączeniu z pieczarkami, grzybami leśnymi, papryką lub innymi dodatkami, sojowe kotlety są bardzo dobre.
Idealne również na kanapki z odrobiną musztardy, polecam.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 200 g ziarna soi 
  • liąc laurowy, ziele angielskie 
  • 2 jajka 
  • 2 cebule
  • 20 dkg dowolnych grzybów (pieczarki, podgrzybki )
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • odrobina oleju do pieczenia 
                                                             PRZYGOTOWANIE :
  1. Soję zalewamy wodą w garnku, moczymy kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy  w wodzie z liściem laurowym, zielem do miękkości, około (1-2 godzin, uzupełniając wodę ) aż ziarno będzie miękkie.
  2. Ziarno odcedzamy, mielimy w maszynce do mięsa lub blenderem najlepiej dwa razy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby szatkujemy i podsmażamy razem na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku.
  4. Do zmielonej soi dodajemy wszystkie przyprawy, jajka, grzybki z cebulą, czosnek, namoczoną bułkę i przyprawy.
  5. Dokładnie mieszamy masę, formujemy z niej owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  6. Podajemy z ziemniakami, surówką lub pieczywem.
          Smacznego.



2 komentarze