- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
FARSZ :
- 20 dkg sera goudy startego na tarce
- 2 całe pory
- 1 opakowanie sera wędzonego
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 12 %
- sól,pieprz,gałka muszkatałowa
- 1 łyżka masła
Dokładamy do masy podpieczoną, ostudzoną porę i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy na tartę, wyrównujemy brzegi ciasta.
Na ciasto wysypujemy ser goudę, następnie masę z pory, równo ją rozkładając.
Piekarnik nagrzewamy do 200 * C, pieczemy tartę 25 minut, (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy plastrami sera wędzonego ) pieczemy dalej 10 minut.
Wyjmujemy tartę, studzimy i podajemy ciepłą z sałatką.
Smacznego.
Prawdziwa uczta, uwielbiam takie tarty, teraz w lidlu tydzień francuski, zapatrzyłam się w różne sery, chyba również zrobię tartę :)
OdpowiedzUsuńchodzi za mną jakaś wytrawna tarta :D myślę, że jakby tu jeszcze dorzucić łososia, to w ogóle byłoby fantastycznie ;)
OdpowiedzUsuńSueper tarta, ja mam smaka na tartę ze szparagami i cebulą ,kuchni Lidla, zapowiada się równie pysznie :)
OdpowiedzUsuń