TARTA Z PORAMI I SEREM

02.10.2013
data:post.title
Wspaniała tarta, z dużą ilością pory i sera, na  bardzo kruchym cieście. Przekąska porowa jest rewelacyjna, polecam.


                                                                    CIASTO: 
  • 3 szklanki mąki 
  • szczypta soli
  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody 
Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji .Ciasto zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30 minut.
                                                                     FARSZ :
  • 20 dkg sera goudy startego na tarce
  • 2  całe pory
  • 1 opakowanie sera wędzonego 
  • 2 jajka 
  • 200 ml śmietany 12 %
  • sól,pieprz,gałka muszkatałowa
  • 1 łyżka masła 
Por myjemy, kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy pory lekko jego soląc, kilka minut wystarczy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy.
Dokładamy do masy podpieczoną, ostudzoną porę i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy na tartę, wyrównujemy brzegi ciasta.
Na ciasto wysypujemy ser goudę, następnie masę z pory, równo ją rozkładając.
Piekarnik nagrzewamy do 200 * C, pieczemy tartę 25 minut, (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy plastrami sera wędzonego ) pieczemy dalej 10 minut.
Wyjmujemy tartę, studzimy i podajemy ciepłą z sałatką.
Smacznego.



3 komentarze

  1. Prawdziwa uczta, uwielbiam takie tarty, teraz w lidlu tydzień francuski, zapatrzyłam się w różne sery, chyba również zrobię tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzi za mną jakaś wytrawna tarta :D myślę, że jakby tu jeszcze dorzucić łososia, to w ogóle byłoby fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sueper tarta, ja mam smaka na tartę ze szparagami i cebulą ,kuchni Lidla, zapowiada się równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń