SKŁADNIKI DO WYWARU
- 4 duże udka z kurczaka
- 1/2 kg łopatki
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula do wywaru
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 części selera
- 2 listki laurowe do wywaru + 3 na wierzch pasztetu
- 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
- kostka rosołowa
- sól, jarzynka
- 2 duże łyżki majeranku
- 1 cebula
- 5 obranych ząbków czosnku
- 2 jajka
- 2 duże, czerstwe bułki
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka soli
- magi do smaku
- 1-2 łyżeczki pieprzu
- ostra papryka
Mięso i całą jarzynę wyciągamy do miski, w wywarze namaczamy czerstwe bułki. Mięso oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa, oraz warzywa z wywaru, wątróbkę, namoczone i wyciśnięte bułki, obraną cebulę i czosnek.
Do pasztetu dodajemy wszystkie przyprawy, jajka i mannę. Masę pasztetu dokładnie wyrabiamy.
Formę wykładamy folią aluminiową (jeżeli jest to naczynie do zapiekania smarujemy je oliwą), napełniamy masą mięsną ładnie ją wyrównując.Wierzch posypujemy ostrą papryką i układamy kilka listków laurowych.
Pieczemy w 180 *C,przez około 30 minut.
Po ostudzeniu,przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroi się na drugi dzień.
Jeżeli chcemy pasztet z galaretką to odlewamy 2 szklanki wywaru, mieszamy z 2 dużymi łyżkami żelatyny, na zimny pasztet wylewamy tężejącą galaretkę.Przechowujemy w lodówce.
nie ma to jak domowy pasztet :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy pasztet musi być pyszny, kupiłam dziś w lidlu ładną łopatkę, miała być pieczona, ale chyba też zrobię pasztet :)
OdpowiedzUsuńPYSZNY!!
OdpowiedzUsuńpolecam,naprawdę bardzo smaczny domowy pasztet,ja zamiast udek dodałam podwójną pierś z kurczaka ponieważ mam 3letniego synka,który ją uwielbia,i też wyszedł super(może niewielka różnica ).MNIAM
OdpowiedzUsuńCieszę się że pasztet smakuje,nigdy go nie robiłam z piersi kurczaka więc fajnie wiedzieć że można zrobić z piersią z kurczaka,życzę smacznego :)
Usuń