MARCHEW NA CIEPŁO

13.10.2013
data:post.title
Marchew jest pyszna w każdej postaci a tym razem podam przepis na marchew z zasmażką,na ciepło.Do przygotowania używamy marchewki świeżej lub mrożonej i oba rodzaje są idealne.


                                                                 SKŁADNIKI :

  • 2 duże marchewki,obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli 
  • woda
                                                            ZASMAŻKA :

  • 1 płaska łyżka masła naturalnego
  • 2-3 łyżki maki pszennej 
Marchew wkładamy do garnka,zalewamy wodą tak aby marchew była zakryta i gotujemy pod przykryciem do miękkości,około 15-20 minut.W razie konieczności dolewamy odrobinę wody.
Masło rozpuszczamy na małej patelni,wsypujemy mąkę i cały czas mieszamy,aż mąka wchłonie masło i ładnie się przyrumieni (zasmażka powinna mieć konsystencję sypkości).
Do ugotowanej marchewki dodajemy przyprawy,wsypujemy dwie łyżki zimnej zasmażki i energicznie mieszamy.Gęstość marchewki regulujemy sami,dosypując zasmażkę lub dolewając wodę.Zagotowujemy i gotowe.Marchew na ciepło można przygotować dzień wcześniej.Przechowujemy w lodówce,przed podaniem podgrzewamy.
Smacznego.



Prześlij komentarz