CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE

27.01.2014
data:post.title
Polecam mój przepis na placki ziemniaczane które nie pryskają na patelni dzięki dodatkowi bułki tartej.Są pyszne i chrupiące.


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 1 kg ziemniaków (zważone po obraniu )
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
Ziemniaki,obieramy i myjemy,następnie razem z cebulą ścieramy na drobnej tarce jarzynowej (najlepiej aby były jasne,zawierające dużo skrobi) lub bardzo drobno.Przekładamy do miski,dodajemy jajko,mąkę,sól i bułkę tartą (jej dodatek wchłonie nadmiar soku z ziemniaków).Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej,kiedy będzie ciepły kładziemy po łyżce ciasta,lekko je przyklepując.Placki smażymy na złoto z jednej i drugiej strony kilka minut.
Podajemy gorące z gęstą śmietaną,jogurtem lub sosem mięsnym.
Smacznego.



1 komentarz