SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków (zważone po obraniu )
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki,obieramy i myjemy,następnie razem z cebulą ścieramy na drobnej tarce jarzynowej (najlepiej aby były jasne,zawierające dużo skrobi) lub bardzo drobno.Przekładamy do miski,dodajemy jajko,mąkę,sól i bułkę tartą (jej dodatek wchłonie nadmiar soku z ziemniaków).Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej,kiedy będzie ciepły kładziemy po łyżce ciasta,lekko je przyklepując.Placki smażymy na złoto z jednej i drugiej strony kilka minut.
Podajemy gorące z gęstą śmietaną,jogurtem lub sosem mięsnym.
Smacznego.
mniam:) świetny pomysł:D
OdpowiedzUsuń