Można go podać do makaronów, kasz, klusek, placków ziemniaczanych itp. Myślę że każdemu, kto uwielbia grzyby będzie on smakował. Polecam ten fajny przepis.
SKŁADNIKI :
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 10 dkg suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- 1 kostka mięsna
- sól, papryka w proszku
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- mąka do obtoczenia mięsa
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 2 -3 szklanki wody
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i papryką, następnie obtaczamy kawałki w mące pszennej. W głębokiej patelni podpiekamy na oleju mięso,aż ładnie się podpiecze.Wlewamy 2 szklanki wody,dodajemy suszone grzyby (nie musimy ich wcześniej moczyć) liść laurowy, 2 ziela, kostkę mięsną i pieprz w ziarnkach. Dusimy aż mięso będzie miękkie, dolewając wodę w razie konieczności. Marchew i cebulę obieramy,kroimy w plasterki, następnie dokładamy do mięsa. Kiedy wszystko już jest miękkie doprawiamy sos do smaku solą, odrobina magi i pieprzem. Dodajemy jeszcze śmietanę, mieszamy, już nie gotujemy.
Gdyby sos był zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą.
Smacznego :)
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń