GULASZ Z SUSZONYMI GRZYBAMI

18.01.2014
data:post.title
Gulasz wieprzowy z dodatkiem suszonych grzybów jest bardzo smaczny i aromatyczny, nabiera również ładnego,ciemnego koloru.
Można go podać do makaronów, kasz, klusek, placków ziemniaczanych itp. Myślę że każdemu, kto uwielbia grzyby będzie on smakował. Polecam ten fajny przepis.

                                           
                                                                SKŁADNIKI : 
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 10 dkg suszonych grzybów 
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • 1 kostka mięsna 
  • sól, papryka w proszku 
  •  pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 łyżka śmietany 18 % 
  • 2 -3 szklanki wody 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i papryką, następnie obtaczamy kawałki w mące pszennej. W głębokiej patelni podpiekamy na oleju mięso,aż ładnie się podpiecze.Wlewamy 2 szklanki wody,dodajemy suszone grzyby (nie musimy ich wcześniej moczyć) liść laurowy, 2 ziela, kostkę mięsną i pieprz w ziarnkach. Dusimy aż mięso będzie miękkie, dolewając wodę w razie konieczności. Marchew i cebulę obieramy,kroimy w plasterki, następnie dokładamy do mięsa. Kiedy wszystko już jest miękkie doprawiamy sos do smaku solą, odrobina magi i pieprzem. Dodajemy jeszcze śmietanę, mieszamy, już nie gotujemy.
Gdyby sos był zbyt rzadki zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą.
Smacznego :)


1 komentarz