- 6 sztuk sporej wielkości ziemniaków
- 450 g mrożonego szpinaku ze śmietaną
- 200 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 5 ząbków czosnku
- sól,pieprz do smaku
- 100 g żółtego sera
- 200 ml jogurtu naturalnego (lub śmietany )
Ziemniaki dokładnie myjemy,przecinamy każdy wzdłuż,wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut,tak aby nie były całkiem miękkie.
Szpinak,najlepiej wcześniej rozmrożony przekładamy do garnka,zagotowujemy.Kiedy lekko przestygnie dodajemy twaróg,przyprawy,jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.Z połówek wydrążamy środek ziemniaka.Wyjęty miąższ,rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy szpinakowej,dokładnie ją mieszamy i nakładamy do miseczek z ziemniaków.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy nadziane ziemniaki,następnie posypujemy je startym serem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C i zapiekamy 15-20 minut.
Podajemy z jogurtem lub śmietaną.
Smacznego.
Szpinak,najlepiej wcześniej rozmrożony przekładamy do garnka,zagotowujemy.Kiedy lekko przestygnie dodajemy twaróg,przyprawy,jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.Z połówek wydrążamy środek ziemniaka.Wyjęty miąższ,rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy szpinakowej,dokładnie ją mieszamy i nakładamy do miseczek z ziemniaków.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy nadziane ziemniaki,następnie posypujemy je startym serem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C i zapiekamy 15-20 minut.
Podajemy z jogurtem lub śmietaną.
Smacznego.
Pycha, uwielbiam faszerowane warzywa, a zwłaszcza ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńJa również je uwielbiam :)
UsuńJak ze szpinakiem to coś dla mnie, na pewno takie zrobię, szpinak w lidlu też kupuję, z dodatkeim śmietany, mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię nadziewane i zapiekane ziemniaczki...Twoje bardzo apetyczne:))
OdpowiedzUsuń