ZIEMNIAKI NADZIEWANE MASĄ SZPINAKOWO - TWAROGOWĄ

06.01.2014
data:post.title
Dzisiaj polecam lekkie i smaczne danie z ziemniaków,szpinaku i twarogu.Przygotowanie nadziewanych ziemniaczków jest łatwe a smakują one wybornie,do tego gęsta śmietana oraz ulubiona Surówka,po prostu pycha...można je podać do mięs,zjadać same na ciepło lub zimno.



                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 6  sztuk sporej  wielkości ziemniaków
  • 450 g  mrożonego szpinaku ze śmietaną 
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera 
                                                                     DODATKOWO : 
  • 200 ml jogurtu naturalnego (lub śmietany ) 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
Ziemniaki dokładnie myjemy,przecinamy każdy wzdłuż,wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut,tak aby nie były całkiem miękkie.
Szpinak,najlepiej wcześniej rozmrożony przekładamy do garnka,zagotowujemy.Kiedy lekko przestygnie dodajemy twaróg,przyprawy,jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.Z połówek wydrążamy środek ziemniaka.Wyjęty miąższ,rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy szpinakowej,dokładnie ją mieszamy i nakładamy do miseczek z ziemniaków.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy nadziane ziemniaki,następnie posypujemy je startym serem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C i zapiekamy 15-20 minut.
Podajemy z  jogurtem lub śmietaną.
Smacznego.





4 komentarze

  1. Pycha, uwielbiam faszerowane warzywa, a zwłaszcza ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ze szpinakiem to coś dla mnie, na pewno takie zrobię, szpinak w lidlu też kupuję, z dodatkeim śmietany, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię nadziewane i zapiekane ziemniaczki...Twoje bardzo apetyczne:))

    OdpowiedzUsuń