CIASTO NALEŚNIKOWE

17 sty 2014
data:post.title
Każdy z nas ma swój przepis na ciasto naleśnikowe. Moje zawsze przygotowuję na oko, jednak dzisiaj postanowiłam zapisać wszystkie składniki i zrobić dokładny przepis.
Ciasto naleśnikowe jest elastyczne, cienkie, idealne do zwijania krokietów, pasztecików, na słodko i do zapiekania. Polecam.


                                                             SKŁADNIKI :
  • 4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 jajka
  • około 1/4 łyżeczki sody spożywczej 
  • olej do smażenia 
                                                      PRZYGOTOWANIE :

Składniki na ciasto przekładamy do miski, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta. jeżeli będzie zbyt rzadkie lub za gęste, możemy dodać odrobinę mąki lub wody. Musimy jednak pamiętać że po kilku minutach, ciasto na naleśniki zaczyna lekko gęstnieć, więc czasami jest lepiej poczekać i później dosypać maki.
Ciasto musi się idealnie rozprowadzić na patelni, inaczej naleśniki nie będą się dobrze smażyły.
Na rozgrzaną patelnie, lekko posmarowaną oliwą wylewamy chochelkę ciasta, pieczemy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.




7 komentarzy

  1. Ach te nalesniki ;). My tez mamy swoj przepis, troche zapozyczony od Julii Child;). Pozdrawiamy cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki, ten przepis muszę wypróbować.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniki idealne na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki, odkryłam w Lidlu pyszne twarożki owocowe np.jabłkowy z rodzynkami, do naleśników idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. szczypta sodki, co to jest???

    OdpowiedzUsuń
  6. Z podanych proporcji wyszło mi 16 dużych przepysznych naleśników. 🙃

    OdpowiedzUsuń