Ciasto naleśnikowe jest elastyczne, cienkie, idealne do zwijania krokietów, pasztecików, na słodko i do zapiekania. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- około 1/4 łyżeczki sody spożywczej
- olej do smażenia
Składniki na ciasto przekładamy do miski, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta. jeżeli będzie zbyt rzadkie lub za gęste, możemy dodać odrobinę mąki lub wody. Musimy jednak pamiętać że po kilku minutach, ciasto na naleśniki zaczyna lekko gęstnieć, więc czasami jest lepiej poczekać i później dosypać maki.
Ciasto musi się idealnie rozprowadzić na patelni, inaczej naleśniki nie będą się dobrze smażyły.
Na rozgrzaną patelnie, lekko posmarowaną oliwą wylewamy chochelkę ciasta, pieczemy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
Ach te nalesniki ;). My tez mamy swoj przepis, troche zapozyczony od Julii Child;). Pozdrawiamy cieplo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, ten przepis muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
naleśniki idealne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, odkryłam w Lidlu pyszne twarożki owocowe np.jabłkowy z rodzynkami, do naleśników idealne :)
OdpowiedzUsuńszczypta sodki, co to jest???
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam przepis :)
UsuńZ podanych proporcji wyszło mi 16 dużych przepysznych naleśników. 🙃
OdpowiedzUsuń