BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Z OTRĘBAMI

18 sty 2014
data:post.title
Bułeczki pełnoziarniste są łatwe do zrobienia, zdrowe a przede wszystkim domowe.
Przepis z głowy, bo często je przygotowuję jednak dzisiaj podaję dokładne składniki. Mam nadzieję że będą wam smakowały.


                                                   SKŁADNIKI : na 10 średnich bułeczek 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej lub żytniej
  • 1/2 szklanki, gęstegp kwasu chlebowego
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki ciepłej wody 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 40 g  drożdży 
  • 100 g  ziarna słonecznika 
                                                           PRZYGOTOWANIE :                  
  1. Suche składniki przesypujemy do miski, drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, wlewamy do składników łącznie z kwasem i pozostałą wodą.Wyrabiamy, ciasto jest dośc gęste, jeżeli będzie za luźne dosypujemy mąki pszennej. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2.  Gdy ciasto wyroście, ponownie je zagniatamy i formujemy małe bułeczki,wychodzi ich około 10 -12 sztuk, jedna blaszka. Układamy na blaszce.
  3. Wierzch bułeczek smarujemy oliwą lub rozmąconym jajkiem oraz posypujemy słonecznikiem, bułki pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 -200 *C,przez około 30 minut. Kiedy bułki się przyrumienią zmniejszamy temperaturę.
  5. Studzimy, chrupiące i pachnące są najsmaczniejsze. Rewelacyjne również na drugi i trzeci dzień.
  6. Smacznego.



8 komentarzy

  1. Dziękuję,sa naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio kupiłam robot do wyrabiania drożdżowego i mam w planach wyrób własnych bułek na śniadanie. Przepis więc zapisuję i na pewno będę z niego korzystać:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladają pysznie, domowe najlepsze, choć od kiedy u nas w Lidlu zrobili piec do pieczywa, to na śniadanko zawsze tam kupuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cziasto wyszło bardzo lużne .Może 2 i 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki kwasu to pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście ,napisałam za dużo wody,przepis już poprawiony ;pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  6. goga, a czy wiesz, czym jest tak naprawdę to "świeże pieczywko" z Lidla? Polecam przeczytać:
    http://natemat.pl/107037,swieze-pieczywo-prosto-z-pieca-w-biedronce-lidlu-i-marketach-tak-naprawde-to-mrozona-masa-ktora-pol-roku-lezy-w-magazynie

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Zakwas chlebowy taki jaki używamy do wypieku chleba :)

      Usuń