Przepis z głowy, bo często je przygotowuję jednak dzisiaj podaję dokładne składniki. Mam nadzieję że będą wam smakowały.
SKŁADNIKI : na 10 średnich bułeczek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki razowej lub żytniej
- 1/2 szklanki, gęstegp kwasu chlebowego
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 40 g drożdży
- 100 g ziarna słonecznika
- Suche składniki przesypujemy do miski, drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki wody, wlewamy do składników łącznie z kwasem i pozostałą wodą.Wyrabiamy, ciasto jest dośc gęste, jeżeli będzie za luźne dosypujemy mąki pszennej. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyroście, ponownie je zagniatamy i formujemy małe bułeczki,wychodzi ich około 10 -12 sztuk, jedna blaszka. Układamy na blaszce.
- Wierzch bułeczek smarujemy oliwą lub rozmąconym jajkiem oraz posypujemy słonecznikiem, bułki pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 -200 *C,przez około 30 minut. Kiedy bułki się przyrumienią zmniejszamy temperaturę.
- Studzimy, chrupiące i pachnące są najsmaczniejsze. Rewelacyjne również na drugi i trzeci dzień.
- Smacznego.
Dziękuję,sa naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńostatnio kupiłam robot do wyrabiania drożdżowego i mam w planach wyrób własnych bułek na śniadanie. Przepis więc zapisuję i na pewno będę z niego korzystać:D
OdpowiedzUsuńWygladają pysznie, domowe najlepsze, choć od kiedy u nas w Lidlu zrobili piec do pieczywa, to na śniadanko zawsze tam kupuję :)
OdpowiedzUsuńcziasto wyszło bardzo lużne .Może 2 i 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki kwasu to pomyłka?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ,napisałam za dużo wody,przepis już poprawiony ;pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńgoga, a czy wiesz, czym jest tak naprawdę to "świeże pieczywko" z Lidla? Polecam przeczytać:
OdpowiedzUsuńhttp://natemat.pl/107037,swieze-pieczywo-prosto-z-pieca-w-biedronce-lidlu-i-marketach-tak-naprawde-to-mrozona-masa-ktora-pol-roku-lezy-w-magazynie
Jaki kwas chlebowy?
OdpowiedzUsuńZakwas chlebowy taki jaki używamy do wypieku chleba :)
Usuń