SKŁADNIKI :
- 100 g ziarna słoneczniku ( 1 szklanka )
- 1 łyżeczka oleju
- sól do smaku
Ziarno przesypujemy na patelnię teflonową ,dodajemy olej i odrobinę soli,ogrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając.Słoneczniki prażymy do momentu uzyskania złotego koloru.Ziarno szybko się piecze więc musimy uważać aby się nie przypaliło.
Słonecznik jest pyszny jako dodatek do różnych sałatek jak i do podjadania.
Smacznego.
smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki zabierać ze sobą do pracy :) Gdy patrzę na Twoją, na te kolorki to aż uśmiech pojawia się na buzi :)
OdpowiedzUsuńCo się dzieje ze słonecznikiem podczas prażenia, że jest przez to dużo zdrowszy?
OdpowiedzUsuńA woli pani kupny czy domowy :) kupny jest dużo tłuściejszy, ja tylko taki przygotowuję,często go podjadam wieczorem ogladając film :)
Usuń