SŁONECZNIK PRAŻONY

25 sty 2014
data:post.title
Słonecznik prażony przygotowuje się krótką chwilę,jest niezasąpiony do różnych sałatek i do podjadania.Jest tak pyszny jak gotowy w paczkach a dużo zdrowszy .


                                                               SKŁADNIKI : 

    • 100 g ziarna słoneczniku ( 1 szklanka )
    • 1 łyżeczka oleju 
    • sól do smaku
                                                          PRZYGOTOWANIE :
Ziarno przesypujemy na patelnię teflonową ,dodajemy olej i odrobinę soli,ogrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając.Słoneczniki prażymy do momentu uzyskania złotego koloru.Ziarno szybko się piecze więc musimy uważać aby się nie przypaliło.
Słonecznik jest pyszny jako dodatek do różnych sałatek jak i do podjadania.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Uwielbiam takie sałatki zabierać ze sobą do pracy :) Gdy patrzę na Twoją, na te kolorki to aż uśmiech pojawia się na buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co się dzieje ze słonecznikiem podczas prażenia, że jest przez to dużo zdrowszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A woli pani kupny czy domowy :) kupny jest dużo tłuściejszy, ja tylko taki przygotowuję,często go podjadam wieczorem ogladając film :)

      Usuń