PIERŚ KURCZAKA W CHRUPIĄCYCH PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

13.01.2014
data:post.title
Pomysł na kurczaka w płatkach kukurydzanych wprawdzie znany,jednak przygotowane mięso według tego przepisu nie jest tłuste a płatki są rumiane i chrupiące.Mięso jest soczyste i pyszne,bardzo chętnie zjadane przez dzieci. Polecam :)


                                                          SKŁADNIKI : 

  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzanych
  • 1/2 szklanki maki 
  • 1-2  jaka, umyte i rozmącone 
  • sól, czosnek granulowany 
  • olej do smażenia 
                                                  PRZYGOTOWANIE : 

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka porcjujemy, tak aby wszystkie kawałki były tej samej wielkości. Doprawiamy je solą i czosnkiem z jednej i drugiej strony.
Płatki kukurydzane delikatnie kruszymy w dłoniach. Pierś kurczaka panierujemy w mace, jajku i płatkach.
Smażymy na złoty kolor, na patelni z jednej i drugiej strony około 1 minuty. Mięso jest jeszcze niedopieczone, więc kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 * C, przez około 10-15 minut.
Upieczonego kurczaka kroimy na kawałki, podajemy z frytkami, ziemniakami i ulubiona surówką.
Smacznego.




2 komentarze

  1. Pomysł świetny! Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek, też muszę zajrzeć do ,kuchni Lidla, po inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń