Przepis naprawdę mało pracochłonny a efekt końcowy rewelacyjny.
Danie możemy przygotować wcześniej, natomiast przed podaniem zapiec. Smacznego.
SKŁADNIKI :
- 6 plastrów schabu bez kości
- 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 cebula, obrana, pokrojona w plastry
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 15 dkg dowolnego sera żółtego
- 1-2 jajka
- mąka do obtoczenia mięsa około 1 szklanka
- olej do podpieczenia kotletów
- koperek do posypania zapiekanki
- 250 gram dowolnego makaronu (świderki, muszelki, kokardki, penne )
Polecam sprawdzony przepis : sos beszamelowy
Sosu ilościowo wystarcza do polania całej zapiekanki.
PRZYGOTOWANIE :
- Schab myjemy i osuszamy, rozbijamy na desce do krojenia, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Jajka roztrzepujemy w miseczce i panierujemy kotlety w jajku i mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z jednej i drugiej strony na złoto. Mięso przekładamy na talerz.
- Na tą samą patelnię (zlewamy nadmiar oleju) przekładamy pokrojone pieczarki, cebulę i doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu. Prużymy aż płyny odparują.
- Do przygotowanego sosu beszamelowego (przepis powyżej) dodajemy pieczarki (troszkę zostawiamy do posypania na wierzch zapiekanki),wszystko mieszamy.
- Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Na to układamy nasze kotlety,jeden obok drugiego.
- Sos beszamelowy wylewamy na kotlety,lekko je uchylając widelcem tak aby część sosu dostała się do makaronu, na koniec wyrównujemy wierzch zapiekanki.
- Posypujemy startym serem i resztą pieczarek.
- Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 *C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 15-25 minut ).
świetny pomysł, pycha:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na o biadek, pamiętam jak ja robiłam ten schab wg,kuchni lidla, po prostu pyszny, Pascal się popisał:)
OdpowiedzUsuń