SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI I MAKARONEM

23.01.2014
data:post.title
Bardzo lubię zapiekanki, dzisiejsza propozycja to schab zapiekany z pieczarkami, makaronem i sosem beszamelowym. Schab wyszedł smaczny, miękki a w połączeniu z makaronem, serem i pieczarkami rewelacyjnie smakuje.
Przepis naprawdę mało pracochłonny a efekt końcowy rewelacyjny.
Danie możemy przygotować wcześniej, natomiast przed podaniem zapiec. Smacznego.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 6 plastrów schabu bez kości 
  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w plastry
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 15 dkg dowolnego sera żółtego
  • 1-2 jajka
  • mąka do obtoczenia mięsa około 1 szklanka 
  • olej do podpieczenia kotletów
  • koperek do posypania zapiekanki 
  • 250 gram dowolnego makaronu (świderki, muszelki, kokardki, penne )
                                                           SOS BESZAMELOWY :
Polecam sprawdzony przepis :  sos beszamelowy

Sosu ilościowo wystarcza do polania całej zapiekanki.

                                                              PRZYGOTOWANIE : 

  1. Schab myjemy i osuszamy, rozbijamy na desce do krojenia, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
  2. Jajka roztrzepujemy w miseczce i panierujemy kotlety w jajku i mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety z jednej i drugiej strony na złoto. Mięso przekładamy na talerz.
  3. Na tą samą patelnię (zlewamy nadmiar oleju) przekładamy pokrojone pieczarki, cebulę i doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu. Prużymy aż płyny odparują.
  4. Do przygotowanego sosu beszamelowego (przepis powyżej) dodajemy pieczarki (troszkę zostawiamy do posypania na wierzch zapiekanki),wszystko mieszamy.
  5. Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy i przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Na to układamy nasze kotlety,jeden obok drugiego.
  6. Sos beszamelowy wylewamy na kotlety,lekko je uchylając widelcem tak aby część sosu dostała się do makaronu, na koniec wyrównujemy wierzch zapiekanki.
  7. Posypujemy startym serem i resztą  pieczarek.
  8. Wkładamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 *C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 15-25 minut ).






2 komentarze

  1. Super pomysł na o biadek, pamiętam jak ja robiłam ten schab wg,kuchni lidla, po prostu pyszny, Pascal się popisał:)

    OdpowiedzUsuń