SKŁADNIKI :
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
- odrobina masła do pieczenia
Białka ubijamy mikserem z szczyptą soli na puch, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty robota i wsypujemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
Rozgrzewamy patelnię, na widelec nadziewamy kawałek masła i szybko smarujemy dno i boki patelni. Wykładamy po małej chochelce ciasta, zmniejszamy ogień i smażymy omlety przez około 3-4 minuty na małym ogniu, z obu stron, uważając aby się nie spiekły. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Omlety podałam polane czekoladą, bananem i brzoskwinką. Smacznego.
pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPyszne i puszyste, lubię takie śniadanka, poleca, z masłem orzechowym (crunchy,lidl) lub syropem klonowym, mniam:)
OdpowiedzUsuń