ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI

15 sty 2014
data:post.title
Zapiekankę ziemniaczaną przygotowałam z grzybami mrożonymi, można ją również zrobić z świeżymi grzybami lub pieczarkami.
Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, bo np. pracujemy, można ją przygotować dzień wcześniej, następnie przed zapiekaniem zalewamy jajkami z mlekiem.  Mamy szybki i bardzo pyszny obiad.



                                                                SKŁADNIKI : 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg grzybów (podgrzybki, pieczarki) 
  • 2 cebule, obrane i pokrojone w paseczki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4- jajka
  • 100 ml śmietany 12 %
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa, czosnek w granulkach
  • 100 g startego sera goudy
  • natka pietruszki
  • odrobina oleju do podpieczenia grzybów
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Ziemniaki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na pół miękko, odcedzamy,studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pokrojone grzyby. Podpiekamy aż całkowicie odparują płyny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzyby przekładamy do miseczki, jak przestygną dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i gałką. Na to nasza masa z grzybków, ładnie ją rozsmarowujemy i układamy plastry ziemniaków, na wierzch można poukładać troszkę pozostałych grzybów.
Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem  i wylewamy na zapiekankę.
Widelcem nakłuwamy ziemniaki tak aby masa jajeczna dostała się do środka. Posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 17-190 * C.
Podajemy zapiekankę ciepłą z dodatkiem kefiru, pieczonego mięsa lub zjadamy samą.
Pyszna również na drugi dzień podpieczona na patelni.
Smacznego.




1 komentarz

  1. Lubię takie zapiekanki, bardzo sycące, mi w tym tygodniu najbardziej spodobały się przepisy cukiernika Lidla, same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń