Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, bo np. pracujemy, można ją przygotować dzień wcześniej, następnie przed zapiekaniem zalewamy jajkami z mlekiem. Mamy szybki i bardzo pyszny obiad.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 kg grzybów (podgrzybki, pieczarki)
- 2 cebule, obrane i pokrojone w paseczki
- 1/2 szklanki mleka
- 4- jajka
- 100 ml śmietany 12 %
- sól, pieprz,gałka muszkatołowa, czosnek w granulkach
- 100 g startego sera goudy
- natka pietruszki
- odrobina oleju do podpieczenia grzybów
Ziemniaki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na pół miękko, odcedzamy,studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę i pokrojone grzyby. Podpiekamy aż całkowicie odparują płyny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzyby przekładamy do miseczki, jak przestygną dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i gałką. Na to nasza masa z grzybków, ładnie ją rozsmarowujemy i układamy plastry ziemniaków, na wierzch można poukładać troszkę pozostałych grzybów.
Jajka mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i wylewamy na zapiekankę.
Widelcem nakłuwamy ziemniaki tak aby masa jajeczna dostała się do środka. Posypujemy całość startym serem i zapiekamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 17-190 * C.
Podajemy zapiekankę ciepłą z dodatkiem kefiru, pieczonego mięsa lub zjadamy samą.
Pyszna również na drugi dzień podpieczona na patelni.
Smacznego.
Lubię takie zapiekanki, bardzo sycące, mi w tym tygodniu najbardziej spodobały się przepisy cukiernika Lidla, same pyszności :)
OdpowiedzUsuń