SKŁADNIKI NA CIASTO : na tortownicę 24 cm
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego
- 1 duży jogurt naturalny 400 g
- 5 białek
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- 30 dkg owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie jagody, jeżyny i maliny mrożone )
PRZYGOTOWANIE :
- Do miski wsypujemy wszystkie sypkie produkty, wlewamy żółtka, mleko, słodzik i zagniatamy ciasto.Dzielimy je na dwie połowy i odkładamy do lodówki.
- Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy słodzik, budyń, jogurt i wiórki kokosowe.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy 1 część, układamy owoce i wylewamy masę jogurtową. Na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 * C i pieczemy 40 minut.Ciasto ładnie rośnie, jednak uważamy aby się nie spiekło. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
- Pyszne, lekkie ciasto gotowe. Smacznego.
Wygląda bardzo dobrze ;) Trzeba będzie przetestować! :)
OdpowiedzUsuńPyszny, lekki serniczek, po świętach też zrobiłam zapas jogurcików w lidlu, teraz tylko sałatki :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie "oszukane" serniki - są takie leciutkie i po prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuń