GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

22 sty 2014
data:post.title
Gulasz z żołądków drobiowych na pewno zachwyci nie jednego smakosza podrobów. Ja osobiście przepadam za takim daniem.
Podaje gulasz drobiowy do makaronu, kaszy, klusek, ziemniaków i brązowego ryżu, albo zjadamy z pieczywem, polecam :)


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 500 g żołądków drobiowych
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 kulek pieprzu 
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
  • kawałek selera
  • garść mrożonego, zielonego groszku (niekoniecznie)
  • papryka słodka w proszku, odrobina ostrej do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól
  • 1 kostka rosołowa
  • 1-2 łyżki mąki rozmieszane w 1/4 szklanki wodzy
  • 3 łyżki  oleju
  • 2-3 szklanki wody do sosu
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • natka pietruszki   
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
    1. Żołądki oczyszczamy z ewentualnych błonek,myjemy pod bieżącą wodą.
    2. Przekładamy do garnka, lub głębokiej patelni, dodajemy oliwę, doprawiamy słodką papryką, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach (często do takiego gulaszu dokładam kilka serduszek drobiowych).
    3. Lekko podpiekamy.
    4. Dolewamy szklankę wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy około 30 minut (musimy wiedzieć że żołądki potrzebują trochę czasu aby zmięknąć,więc jak woda się zredukuje należy ją dolać).
    5. Do mięsa dodajemy marchew, pokrojony seler, cebulę i groszek, dolewamy jeszcze trochę wody i dalej dusimy aż żołądki i warzywa będą miękkie.
    6. Wszystko doprawiamy do smaku, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i solą.
    7. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą, zagotowujemy, cały czas mieszając aby nie powstały gródki i gotowe. Na koniec jeszcze łyżka śmietany, mieszamy i gotowe.
    8.  Gulasz posypujemy odrobiną natki lub koperku.

               Smacznego.



    6 komentarzy

    1. żołądków nie jadłam nie wiem czy bym się zdecydowała ale wyglądają bardzo smaczne:)

      OdpowiedzUsuń
    2. rewelacja. oby więcej takich przepisów i można zapomnieć o pustym żołądku .ha ha ha

      OdpowiedzUsuń
    3. Ja uwielbiam podroby, taki gulasz to dla mnie pychota, a zimą zwłaszcza.

      OdpowiedzUsuń