SKŁADNIKI :
- 1 duża czarna rzepa
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 marchew
- 1/2 części pory
- 1 jabłko
- 1/2 puszki kukurydzy,odcedzonej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 200 ml śmietany 12 %
- 2 łyżeczki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczka soli oraz pieprz do smaku
Aby przygotować surówkę należy obrać rzepę i marchew,następnie wszystkie warzywa myjemy i osuszamy.Marchew,rzepę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.Kapustkę i por siekamy wmiarę drobno.Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki.
Śmietanę mieszamy z cukrem,solą,pieprzem i sokiem z cytryny.Wlewamy do warzyw,mieszamy.Przechowujemy w lodówce.Taka surówka to świetny dodatek do zimowego obiadu.
Smacznego.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń