Przepis,troszkę zmieniony zaczerpnęłam z ; kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI :
- 3 szklanki maki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 kostki drożdży 100g
- 4 łyżki cukru
- 2 kieliszki orzechówki lub dowolnego alkoholu
- 2 jabłka,obrane i pokrojone w kostkę
- olej do pieczenia
- cukier puder do posypania pączków
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Olej podgrzewamy,(pączki powinny w nim pływać ,ja użyłam frytkownicy) nakładamy porcje ciasta łyżką,maczając ją w oleju.Pączki pieczemy na małym ogniu, na złoto z obu stron.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są upieczone.
Pączki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Są pulchne,nie ciągną oleju a jabłka świetnie w nich smakują.
Ale pyszności, widziałam ten przepis w ,kuchni lidla, również muszę wypróbować, fajny pomysł z dodatkiem jabłek :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) super wyglądają!
OdpowiedzUsuńPomysl trafiony ;)
OdpowiedzUsuń