SZYBKIE PĄCZKI Z JABŁKAMI

29.01.2014
data:post.title
Pączki z jabłkami bardzo szybko się przygotowuje,ładnie rosną i pysznie smakują.
Przepis,troszkę zmieniony zaczerpnęłam z  ; kuchnialidla.pl


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 kostki drożdży 100g 
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kieliszki orzechówki lub dowolnego alkoholu 
  • 2 jabłka,obrane i pokrojone w kostkę
  • olej do pieczenia 
  • cukier puder do posypania pączków
Mąkę i cukier wsypujemy do miski,drożdże mieszamy w ciepłym mleku aż się rozpuszczą,wlewamy do miski z mąką,dodajemy jajko i alkohol.Wyrabiamy aż składniki się połączą a ciasto będzie zwarte i jednolite.Wsypujemy teraz pokrojone jabłka i jeszcze chwilkę wyrabiamy.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Olej podgrzewamy,(pączki powinny w nim pływać ,ja użyłam frytkownicy) nakładamy porcje ciasta łyżką,maczając ją w oleju.Pączki pieczemy na małym ogniu, na złoto z obu stron.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są upieczone.
Pączki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Są pulchne,nie ciągną oleju a jabłka świetnie w nich smakują.




3 komentarze

  1. Ale pyszności, widziałam ten przepis w ,kuchni lidla, również muszę wypróbować, fajny pomysł z dodatkiem jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń