SKŁADNIKI :
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku,obranego i zmiażdżonego
- sól,pieprz do smaku,ewentualnie szczypra gałki muszkatałowej
- odrobina soku z cytryny
- 10 dkg sera goudy (niekoniecznie )
PRZYGOTOWANIE :
Masło rozpuszczamy w garnku,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.Zmniejszamy płomień,następnie powoli wlewamy całe mleko,cały czas mieszamy aż nie będzie grudek i składniki połączą się w jednolitą,lejąca masę.Sos zacznie szybko gęstnieć.
Jak się zagotuje,doprawiamy przyprawami,sokiem i czosnkiem,zakręcamy gaz.O ile chcemy aby sos był bardziej ciągnący odajemy jeszcze ser(ja zawsze go dodaję),mieszamy i gotowe.
Sosem polewamy od razu danie do zapiekania.
Jeżeli sos ostygnie pojawi się na nim kożuch i zacznie robic się coraz gęstszy.
Jeżeli sos ostygnie pojawi się na nim kożuch i zacznie robic się coraz gęstszy.
kto nie lubi tego sosu?
OdpowiedzUsuńświetny sos, bardzo go lubię:)
OdpowiedzUsuńA ja najbardziej lubię wyjadać łyżką z rondelka ;)
OdpowiedzUsuńpowinna być jeszcze cytryna i bez sera. To nie jest prawidzy beszamel.
OdpowiedzUsuń