SKŁADNIKI :
- 1 kg świeżych buraczków
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
- 250 g sera fety
Buraczki myjemy,przekładamy do garnka,zalewamy wodą tak aby były przykryte i gotujemy do miękkości.
Buraczki odcedzamy,pod zimną wodą pozbawiamy ich skórki.Ostudzone buraczki kroimy w kostkę,przekładamy do miski,dodajemy przyprawy,sok z cytryny,olej i mieszamy.Ser fetę kroimy w kostkę wielkości takiej jak buraczków,dodajemy do buraczków i delikatnie mieszamy.
Surówkę przechowujemy w lodówce.Podajemy do dań obiadowych,pieczonych i duszonych mięs.
Smacznego.
bardzo lubię takie salatki; świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszności, już kiedyś robiłam z buraczków, a ser Pilos też używam zamiast fety, jest delikatniejszy :)
OdpowiedzUsuńJa osobiście nie przepadam za buraczkami ale wyglada smacznie ;) co powiesz na wspólne obserwowanie? patyskaa.blogspot.be
OdpowiedzUsuńpieknie - jeszcze tylko poproszę o kategorie kolorystyczną w kwestii formalnej :)
OdpowiedzUsuńOczywiście kolor ciemno czerwony :)
UsuńJeszcze lepsze do tej salatki będą b ju raki pieczone w piekarniku..
OdpowiedzUsuńI mozna przed podaniem posypac rukolą lub mlodymi listkami buraków