PIEROŻKI Z MIĘSEM , PIELMIENI

20.01.2014
data:post.title
Małe pierożki o kształcie kapelusika z farszem mięsnym rodem z Ukrainy,u nas troszkę inaczej zwijane i nazywane uszkami.Farsz to surowe mięso z dodatkiem czosnku i majeranku.
Pierożki muszą być tak małe aby na raz można je było zjeść i delektować się ich pysznym smakiem.Samo przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało a efekt naszej pracy jest zadowalający.Są idealne z barszczykiem lub bulionem .


                                                                  SKŁADNIKI : na ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju 
  • około 3/4 szklanki gorącej wody
Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolite ciasto,pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

                                                                     FARSZ :
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • sól,pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula starta na tarce jarzynowej
  • jarzynka,majeranek do smaku 
  • 1/4 szklanki wody 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
Do miski przekładamy wszystkie składniki,mieszamy aż dobrze się zespolą.Farsz powinien być luźnej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie połowy.Rozwałkowujemy,podsypując czesto mąką.Na jednym blacie ciasta układamy małe porcje mięsa,w niewielkich odstępach do siebie.Przykrywamy drugim ciastem,lekko dociskając.Małą szklanką wycinamy kółka z farszem w środku.
Pierożki dociskamy z każdej strony tak aby powstał kapelusik.Gotujemy w osolonej,gotującej się wodzie,licząc czas od wypłynięcia pierogów3-4 minuty.Odcedzamy,polewamy roztopionym masłem lub podpieczoną na oliwie cebulką.Podajemy z barszczem lub bulionem.



1 komentarz