Pierożki muszą być tak małe aby na raz można je było zjeść i delektować się ich pysznym smakiem.Samo przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało a efekt naszej pracy jest zadowalający.Są idealne z barszczykiem lub bulionem .
SKŁADNIKI : na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- około 3/4 szklanki gorącej wody
FARSZ :
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- sól,pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula starta na tarce jarzynowej
- jarzynka,majeranek do smaku
- 1/4 szklanki wody
Do miski przekładamy wszystkie składniki,mieszamy aż dobrze się zespolą.Farsz powinien być luźnej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie połowy.Rozwałkowujemy,podsypując czesto mąką.Na jednym blacie ciasta układamy małe porcje mięsa,w niewielkich odstępach do siebie.Przykrywamy drugim ciastem,lekko dociskając.Małą szklanką wycinamy kółka z farszem w środku.
Pierożki dociskamy z każdej strony tak aby powstał kapelusik.Gotujemy w osolonej,gotującej się wodzie,licząc czas od wypłynięcia pierogów3-4 minuty.Odcedzamy,polewamy roztopionym masłem lub podpieczoną na oliwie cebulką.Podajemy z barszczem lub bulionem.
pycha:)!
OdpowiedzUsuń