BARSZCZ UKRAIŃSKI z jajkiem

20.01.2014
data:post.title
Polska wersja barszczu ukraińskiego jest świetna,nie aż tak tłusta jak prawdziwy barszcz ukraiński.Pyszna,sycąca zupa z dodatkiem fasoli,jajka lub śmietany.Każda wersja jest idealna,a z czym ją zjemy to zależy  do nas :)


                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 3 buraczki obrane i starte na tarce jarzynowej
  • 2 korpusy kurze 
  • 1 cebula
  • 1 marchew i pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki 
  • kawałek poszatkowanej,białej kapusty
  • sól,pieprz,ziele,liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa,magi do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka przecieru ( do smaku ale nie koniecznie )
  • ewentualnie kwas buraczany lub koncentrat do smaku 
                                                             DODATKOWO : 
  • puszka białej fasoli 
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki lub koperek
  • śmietana 18 % 
                                                         PRZYGOTOWANIE : 
Korpusy myjemy,przekładamy do garnka łącznie z kostką rosołową,zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy około 10 minut.Zbieramy szumowiny,następnie dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę.Gotujemy około 15-25 minut.Do wywaru dokładamy startego buraczka,gotujemy kilka minut,tak aby kolor czerwony na się nie wygotował.Przyprawiamy barszcz do smaku,przyprawami,sokiem z cytryny i kwasem o ile jest taka konieczność.Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy.Już nie gotujemy.
Zupę nalewamy na talerze,dodajemy po kawałku jajka ewentualnie jeszcze po łyżce śmietany i posypujemy natką lub koperkiem.
Można do barszczu podać małe pierożki z mięsem :)
Smacznego .


1 komentarz