SKŁADNIKI :
- 3 buraczki obrane i starte na tarce jarzynowej
- 2 korpusy kurze
- 1 cebula
- 1 marchew i pietruszka
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- kawałek poszatkowanej,białej kapusty
- sól,pieprz,ziele,liść laurowy
- 1 kostka rosołowa,magi do smaku
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka przecieru ( do smaku ale nie koniecznie )
- ewentualnie kwas buraczany lub koncentrat do smaku
- puszka białej fasoli
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- natka pietruszki lub koperek
- śmietana 18 %
Korpusy myjemy,przekładamy do garnka łącznie z kostką rosołową,zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy około 10 minut.Zbieramy szumowiny,następnie dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę.Gotujemy około 15-25 minut.Do wywaru dokładamy startego buraczka,gotujemy kilka minut,tak aby kolor czerwony na się nie wygotował.Przyprawiamy barszcz do smaku,przyprawami,sokiem z cytryny i kwasem o ile jest taka konieczność.Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy.Już nie gotujemy.
Zupę nalewamy na talerze,dodajemy po kawałku jajka ewentualnie jeszcze po łyżce śmietany i posypujemy natką lub koperkiem.
Można do barszczu podać małe pierożki z mięsem :)
Smacznego .
najlepszy barszczy mniam:)
OdpowiedzUsuń