SKŁADNIKI :
- 3 buraczki obrane i starte na tarce jarzynowej
 - 2 korpusy kurze
 - 1 cebula
 - 1 marchew i pietruszka
 - kawałek selera
 - 3-4 ziemniaki
 - kawałek poszatkowanej,białej kapusty
 - sól,pieprz,ziele,liść laurowy
 - 1 kostka rosołowa,magi do smaku
 - sok z 1 cytryny
 - 1 łyżeczka przecieru ( do smaku ale nie koniecznie )
 - ewentualnie kwas buraczany lub koncentrat do smaku
 
- puszka białej fasoli
 - 2-3 jajka ugotowane na twardo
 - natka pietruszki lub koperek
 - śmietana 18 %
 
Korpusy myjemy,przekładamy do garnka łącznie z kostką rosołową,zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy około 10 minut.Zbieramy szumowiny,następnie dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę.Gotujemy około 15-25 minut.Do wywaru dokładamy startego buraczka,gotujemy kilka minut,tak aby kolor czerwony na się nie wygotował.Przyprawiamy barszcz do smaku,przyprawami,sokiem z cytryny i kwasem o ile jest taka konieczność.Fasolę odcedzamy i dodajemy do zupy.Już nie gotujemy.
Zupę nalewamy na talerze,dodajemy po kawałku jajka ewentualnie jeszcze po łyżce śmietany i posypujemy natką lub koperkiem.
Można do barszczu podać małe pierożki z mięsem :)
Smacznego .









najlepszy barszczy mniam:)
OdpowiedzUsuń