ROGALIKI DYNIOWE + FILMIK

30 paź 2014
data:post.title
Rogaliki są pyszne na każdą okazję, czy to śniadanie, podwieczorek lub przekąska. Przygotowałam je z musem z dyni co sprawiało że wyszły miękkie, kremowe, pachnące, po prostu pyszne. Polecam ten smaczny przepis.


                                                                       SKŁADNIKI :
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki leju 
  • większe pół szklanki ciepłego mleka 
  • 3 duże łyżki gęstego musu z dyni ( przygotowanego wcześniej ) MUS Z DYNI
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • dżem morelowy 
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
  1. Drożdże rozpuszczamy w części mleka i mieszam. 
  2. Do misy robota wlewamy drożdże, jajko, resztę mleka, dodajemy mus z dyni, cukier, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. 
  3. Wyrabiamy ciasto jak drożdżowe, składniki muszą dobrze się połączyć a ciasto musi być elastyczne i gładkie.
  4. Przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. 
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, podsypując mąką ugniatamy aż nie będzie miało pęcherzyków powietrza. Dzielimy je na trzy części i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm. 
  6. Ciasto kroimy radełkiem na małe trójkąciki, każdy smarujemy łyżeczką dżemu i zwijamy rogaliki zaczynając od szerszej strony. Układamy je na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut aż podrosną.
  7. Pieczemy w 170 -180 * C, przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę aby rogaliki  ładnie się zarumieniły.
  8. Smacznego. 
                            Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




1 komentarz