SKŁADNIKI :
- 1 główka młodej kapusty
- 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
- 1 woreczek brązowego ryżu, ugotowany w wodzie, odcedzony
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, słodka papryka do smaku
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
DODATKOWO :
- 100 g pokruszonego sera fety
- garść ciemnych oliwek
Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją chwilkę w gorącej, osolonej wodzie, aż liście zmiękną. Każdy liść, w miarę jak zaczyna odchodzić do kapusty wykładamy na talerz. Studzimy i usuwamy nożykiem zgrubienie z liści.
Mięso mielone mieszamy w miseczce z ryżem, miętą, przyprawami, ewentualnie dosypujemy przypraw według uznania. Cebulę z czosnkiem podpiekamy na oleju, dodajemy do farszu, mieszamy na jednolitą masę.
Na każdy liść kapusty kładziemy po dużej łyżce farszu, ciasno zwijamy i kroimy na pól każdy gołąbek. Tak uzyskamy mini gołąbki. Układamy je w naczyniu do gotowania na prze i parujemy około 40 minut, do całkowitej miękkości. Jeżeli gotujemy w garnku, musimy gołąbki zalać 1 szklanką bulionu i gotujemy do miękkości. Gołąbki przed podaniem możemy podpiec na patelni na oleju.
Na talerz układamy porcje sosu, na to kilka gołąbków, posypujemy serem feta, miętą i oliwkami. Podajemy ciepłe. Smacznego.
wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń