KARPATKA ZE ŚMIETANĄ, TRUSKAWKAMI I BORÓWKAMI

30 maj 2015
data:post.title
Dzisiaj polecam ciasto ptysiowe z truskawkami i borówkami, przełażone bitą śmietaną. Ciasto szybciutko się wykonuje, pięknie wygląda, tak letnio i pysznie smakuje.


                                                          SKŁADNIKI na ciasto : 
  • 250 ml mleka
  • 150 g margaryny
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Mleko z margaryną ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, kiedy zacznie się gotować wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do ciasta. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mikserem ucieramy ciasto z jajkami do momentu połączenia się składników, wsypujemy proszek i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy porcje, tortownicę o średnicy 25 cm, smarujemy masłem lub olejem, wysypujemy bułką tartą lub mąką, maczając łyżkę w wodzie rozkładamy porcję ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 * C, przez około 20-25 minut, aż powstaną duże uwypuklenia w cieście, oczywiście uważając aby się ciasto nie spiekło.

                                                              ŚMIETANA :
  • 400 ml śmietany 30 % mocno schłodzonej
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 150 g serka waniliowego
Bardzo zimną śmietanę ubijamy robotem, na najwyższych obrotach, z cukrem waniliowym. Kiedy jest już mocno ubita, dodajemy serek waniliowy, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy i odkładamy do lodówki aż lekko stężeje, będzie się lepiej nakładać na ciasto.
                                                            DODATKOWO :
  • 30 dkg truskawek, umytych i pokrojonych
  • 10 dkg borówek
  • dżem truskawkowy ( opcjonalnie )
Na pierwszy blat ciasta ptysiowego rozsmarowujemy trochę dżemu truskawkowego, na to porcja bitej śmietany i pokrojone truskawki oraz borówki. Czynność tą powtarzamy z drugim ciastem a wierzch dekorujemy według uznania.






6 komentarzy

  1. Ciasto wygląda bardzo pysznie, takie naprawdę wiosenne

    OdpowiedzUsuń
  2. 1) na jaką średnicę tortownicy podane są proporcje?
    2) kiedy dodajemy serek waniliowy?
    uwielbiam karpatkę - a ta wygląda mega pysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiałam już przepis, tortownica o średnicy 25 cm, a serek dodajemy do śmietany po ubiciu, przed wlaniem żelatyny :) dzięki serkowi bita śmietana jest gęstsza i ciasto lepiej się kroi.

      Usuń
  3. fantazja!!, byc moze zagosci na urodzinowym stole mojej synowej!!mam kilka wariacji,pozdrawiam, ciacho...superowe!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest świetne i można je przygotowac na wiele kombinacji, polecam :)

      Usuń