SKŁADNIKI na ciasto :
- 250 ml mleka
- 150 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mikserem ucieramy ciasto z jajkami do momentu połączenia się składników, wsypujemy proszek i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy porcje, tortownicę o średnicy 25 cm, smarujemy masłem lub olejem, wysypujemy bułką tartą lub mąką, maczając łyżkę w wodzie rozkładamy porcję ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 * C, przez około 20-25 minut, aż powstaną duże uwypuklenia w cieście, oczywiście uważając aby się ciasto nie spiekło.
ŚMIETANA :
ŚMIETANA :
- 400 ml śmietany 30 % mocno schłodzonej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 150 g serka waniliowego
- 30 dkg truskawek, umytych i pokrojonych
- 10 dkg borówek
- dżem truskawkowy ( opcjonalnie )
Na pierwszy blat ciasta ptysiowego rozsmarowujemy trochę dżemu truskawkowego, na to porcja bitej śmietany i pokrojone truskawki oraz borówki. Czynność tą powtarzamy z drugim ciastem a wierzch dekorujemy według uznania.
Ciasto wygląda bardzo pysznie, takie naprawdę wiosenne
OdpowiedzUsuń1) na jaką średnicę tortownicy podane są proporcje?
OdpowiedzUsuń2) kiedy dodajemy serek waniliowy?
uwielbiam karpatkę - a ta wygląda mega pysznie !!!
Poprawiałam już przepis, tortownica o średnicy 25 cm, a serek dodajemy do śmietany po ubiciu, przed wlaniem żelatyny :) dzięki serkowi bita śmietana jest gęstsza i ciasto lepiej się kroi.
Usuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńfantazja!!, byc moze zagosci na urodzinowym stole mojej synowej!!mam kilka wariacji,pozdrawiam, ciacho...superowe!!
OdpowiedzUsuńCiasto jest świetne i można je przygotowac na wiele kombinacji, polecam :)
Usuń