KOTLETY Z BOBU , ZIEMNIAKÓW I SERA FETY przekąska

05.05.2015
data:post.title
Kotleciki z bobu to niecodzienna, wegetariańska wersja. Soczyste, pachnące, słodkie w smaku i zupełnie inne od tradycyjnych. Są idealne na przekąskę lub jako danie główne. Podałam je  z sałatką do barszczyku.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 0,5 kg bobu ( świeży lub mrożony )
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 100 g sera fety
  • 1 łyżka siekanej mięty
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Bób i obrane ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Z bobu ściągamy skórkę a ziemniaki ubijamy.
  2. Do ubitych ziemniaków dodajemy jajko, sól, pieprz, fetę i miętę, oraz obrany bób ( trochę zostawiamy do posypania ). Wyrabiamy masę, jest ona trochę kleista. 
  3. Mokrą ręką formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony, na złoto. Delikatnie przekładamy na talerz, uważając aby się nie rozpadły.
  4. Podajemy ciepłe z surówką i ulubioną zupą.
  5. Smacznego.

                                               
                                                                  Jakubiak lokalnie

Jakubiak lokalnie

2 komentarze

  1. Szczerze powiedziawszy bob jeszcze nie gościł w mojej kuchni, ale po takiej propozycji chętnie to zmienię :)

    OdpowiedzUsuń