SKŁADNIKI :
- 0,5 kg bobu ( świeży lub mrożony )
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 cebula
- 100 g sera fety
- 1 łyżka siekanej mięty
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Bób i obrane ziemniaki gotujemy na parze do miękkości. Z bobu ściągamy skórkę a ziemniaki ubijamy.
- Do ubitych ziemniaków dodajemy jajko, sól, pieprz, fetę i miętę, oraz obrany bób ( trochę zostawiamy do posypania ). Wyrabiamy masę, jest ona trochę kleista.
- Mokrą ręką formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony, na złoto. Delikatnie przekładamy na talerz, uważając aby się nie rozpadły.
- Podajemy ciepłe z surówką i ulubioną zupą.
- Smacznego.
na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy bob jeszcze nie gościł w mojej kuchni, ale po takiej propozycji chętnie to zmienię :)
OdpowiedzUsuń