Danie z naleśnikami w roli głównej, tym razem z farszem twarogowo - szpinakowym, zapieczone w sosie pomidorowym z serem. Naleśniki pokroiłam na małe kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, polałam sosem i zapiekłam. Jest to świetna wersja obiadowa z naleśnikami w wersji wegetariańskiej.
SKŁADNIKI :
- 8-10 gotowych naleśników
- szpinak mrożony 1 opakowanie
- 250 g twarogu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- kilka oliwek i pomidor do ozdoby
W garnku rozpuszczamy masło, podpiekamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony ( bez wody, ale nie wyciskamy ) szpinak, mieszając odparowujemy farsz. Kiedy jest gęstej konsystencji, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg, sól i pieprz. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż twaróg połączy się ze szpinakiem. Masą smarujemy, dość grubo naleśniki i zwijamy jak krokiety, chowamy brzegi do środka.
SOS :
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka przecieru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy zmięknie wlewamy pomidory i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia.
Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki, na stojąco, jeden obok drugiego w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Danie polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.
Wyglądają przepysznie! *_*
OdpowiedzUsuńTakie małe naleśniczki to świetny pomysł na obiad i bardzo smaczny :)
UsuńCzęsto robię podobne naleśniki na obiad. Coś pysznego :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń