NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, ZAPIEKANE PO BOLOŃSKU

23.05.2015
data:post.title
Danie z naleśnikami w roli głównej, tym razem z farszem twarogowo - szpinakowym, zapieczone w sosie pomidorowym z serem. Naleśniki pokroiłam na małe kawałki, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, polałam sosem i zapiekłam. Jest to świetna wersja obiadowa z naleśnikami w wersji wegetariańskiej.


                                                             SKŁADNIKI : 
  • 8-10 gotowych naleśników
  • szpinak mrożony 1 opakowanie
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego 
  • sól, pieprz do smaku 
  • kilka oliwek i pomidor do ozdoby
W garnku rozpuszczamy masło, podpiekamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy rozmrożony ( bez wody, ale nie wyciskamy ) szpinak, mieszając odparowujemy farsz. Kiedy jest gęstej konsystencji, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg, sól i pieprz. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków aż twaróg połączy się ze szpinakiem. Masą smarujemy, dość grubo naleśniki i zwijamy jak krokiety, chowamy brzegi do środka.

                                                                  SOS :
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka przecieru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
W garnku na oleju podpiekamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy zmięknie wlewamy pomidory i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia.
Gotowe naleśniki kroimy na małe kawałki, na stojąco, jeden obok drugiego w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Danie polewamy sosem pomidorowym, posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.




"Czas na szpinak 5!"

3 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Takie małe naleśniczki to świetny pomysł na obiad i bardzo smaczny :)

      Usuń
  2. Często robię podobne naleśniki na obiad. Coś pysznego :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń