LODY JOGURTOWO - TRUSKAWKOWE

14.05.2015
data:post.title
Dzisiaj zapraszam na pyszne i lekkie lody jogurtowo - truskawkowe, owinięte w wafelek, co ułatwia krojenie i ich podawanie, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 2 jogurtu naturalne po 200 ml każdy
  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 serki waniliowe 150 g 
  • 2 duże suche wafle
  • 1/2 szklanki mleka 
  • świeże truskawki do dekoracji
  • dowolna polewa, u mnie czekoladowa i owocowa
  • forma półokrągła, keksowa
                                                                PRZYGOTOWANIE :
  1. Truskawki myjemy i obieramy, przekładamy do naczynia, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy do nich jogurt i mieszamy.  
  2. W następnym pojemniku mieszamy jogurt z dwoma serkami.
  3. Wafle polewamy mlekiem aby zmiękły, możemy to zrobić na desce do krojenia. Kiedy już są plastyczne wykładamy nimi formę keksową.
  4. Nakładamy pierwszą warstwę jogurtowo - śmietankową, równo ją rozprowadzamy, na to mus z truskawek, przykrywamy wafelkami i wkładamy formę do zamrażarki najlepiej na całą noc. 
  5. Lody wyjmujemy z formy, polewamy sosami, dekorujemy truskawkami i kroimy. Smacznego.







3 komentarze