SKŁADNIKI : na około 15 babeczek
- 250 g zimnej margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 450 g maki tortowej
NADZIENIE :
- 1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony
- 300- 400 g rabarbaru ( można dołożyć trochę porzeczek, użyłam mrożonych )
- 2 łyżki cukru
- białko do posmarowania babeczek
- cukier puder do posypania
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką, na grubość około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka które umieszczamy w wysypanych mąką foremkach na muffinki. Wylepiamy dno i boki lekko dociskając ciasto. Do środka każdej babeczki nakładamy po łyżce budyniu, na to układamy kawałki rabarbaru i porzeczek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na babeczkach, następnie wierzch smarujemy białkiem.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-30 minut. Po ostudzeniu delikatnie wyciągamy babeczki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Cudowności :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,właśnie czegoś takiego szukałam.Z pewnością spróbuję upiec.
OdpowiedzUsuńhttp://jaworskaanna7.blogspot.com/