KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM I RABARBAREM

07.05.2015
data:post.title
Babeczki nadziane budyniem i rabarbarem to świetna słodka przekąska. Polecam je na przyjęcia, spotkania rodzinne lub zwyczajnie do kawki.


                                                   SKŁADNIKI :     na około 15 babeczek  

  • 250 g zimnej margaryny 
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 450 g maki tortowej
Margarynę siekamy na małe kawałki, dodajemy żółtko, wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Składniki powinny dobrze się połączyć. Ciasto zawijamy w folie aluminiową i odkładamy do lodówki.

                                                       NADZIENIE : 
  • 1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu i ostudzony
  • 300- 400 g  rabarbaru ( można dołożyć trochę porzeczek, użyłam mrożonych )
  • 2 łyżki cukru
  • białko do posmarowania babeczek 
  • cukier puder do posypania
                                                PRZYGOTOWANIE : 

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką, na grubość około 3 mm. Szklanką wycinamy kółka które umieszczamy w wysypanych mąką foremkach na muffinki. Wylepiamy dno i boki lekko dociskając ciasto. Do środka każdej babeczki nakładamy po łyżce budyniu, na to układamy kawałki rabarbaru i porzeczek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski które układamy na babeczkach, następnie wierzch smarujemy białkiem.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20-30 minut. Po ostudzeniu delikatnie wyciągamy babeczki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego.






                                                       
     

2 komentarze

  1. Pysznie wyglądają,właśnie czegoś takiego szukałam.Z pewnością spróbuję upiec.
    http://jaworskaanna7.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń