DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

29.05.2015
data:post.title
W sezonie truskawkowym zawsze przygotowuje drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Delikatne, pachnące i chrupiące, idealne na śniadanie czy pod wieczorek, domowe najsmacznejsze.


                                                              SKŁADNIKI : 7-8 sztuk
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g drożdży ( używam w kostce )
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 400 g świeżych truskawek + kilka borówek, umytych i oczyszczonych
                                                                KRUSZONKA : 
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g zimnego masła
Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami w miseczce aż zrobią się grudki. Odkładamy do lodówki do momentu użycia.

                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wlewamy mleko z drożdżami, olej oraz wbijamy jajko. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto, ja używam robota kuchennego.
Nakrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypując mąką ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Formujemy równe bułeczki, lekko je przyklepujemy i robimy w środku wgniecenie. Układamy na natłuszczonej blaszce, na środek każdej układamy po kilka pokrojonych truskawek
( borówki niekoniecznie ) .
Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
( drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem )
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez 25 minut. Kiedy ładnie się zarumienią wykładamy z piekarnika i czekamy aż ostygną.
Smacznego :)




2 komentarze

  1. A napisz prosze jeszcze ile jajek dodajesz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam przepis, oczywiście daję tylko jedno jajko :)

      Usuń