SKŁADNIKI : 7-8 sztuk
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 20 g drożdży ( używam w kostce )
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 400 g świeżych truskawek + kilka borówek, umytych i oczyszczonych
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 50 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE :
Nakrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, podsypując mąką ponownie zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Formujemy równe bułeczki, lekko je przyklepujemy i robimy w środku wgniecenie. Układamy na natłuszczonej blaszce, na środek każdej układamy po kilka pokrojonych truskawek
( borówki niekoniecznie ) .
Wszystkie drożdżówki posypujemy kruszonką i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
( drożdżówki można posmarować rozmąconym jajkiem )
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 * C, przez 25 minut. Kiedy ładnie się zarumienią wykładamy z piekarnika i czekamy aż ostygną.
Smacznego :)
A napisz prosze jeszcze ile jajek dodajesz
OdpowiedzUsuńJuż poprawiam przepis, oczywiście daję tylko jedno jajko :)
Usuń