ROLADKI SCHABOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM

10.05.2015
data:post.title
Roladki schabowe tym razem ze szparagami i serem. Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, taka propozycja nadaje się na bardzo elegancki obiad gdyż wyglądają bardzo dekoracyjnie.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 6 kotletów schabowych bez kości
  • 1 opakowanie zielonych szparagów około 0,5 kg
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • olej do podpieczenia mięsa 
  • wykałaczki
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szparagi obiegamy ze zdrewniałych końcówek, przecinamy na pół jak są długie. Gotujmy 3 minuty w osolonej wodzie, licząc czas od zagotowania się wody. Odcedzamy i studzimy.
  2. Kotlety rozbijamy, przyprawiamy do smaku. Na każdym schabie układamy po plastrze sera, na to po 5-6 kawałków szparag, następnie ciasno zwijamy roladki spinając je wykałaczką.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki aż ładnie się zarumienia z każdej strony, po kilka minut.
  4. Podpieczone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, łącznie z powstałym sosikiem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu wyciągamy wykałaczki. 
  5. Roladki podajemy z ulubiona surówką i zapiekanymi ziemniaczkami. Smacznego. 



6 komentarzy

  1. Ostatnio czaję się na szparagi, super przepis :) Na pewno zaczerpnę inspiracji, dzięki :)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!:-)

    Zapraszam do siebie na zupę tajską!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam schab w każdej postaci, ale szparagów nigdy nie próbowałem, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam schab w każdej postaci, ale szparagów nigdy nie próbowałem, może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezły patent! muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń