TORTILLA Z KASZĄ I WARZYWAMI

23.05.2015
data:post.title
Tortilla z każdym nadzieniem smakuje rewelacyjnie, jednak dzisiaj przygotowałam wersję zdrowszą od tradycyjnej, z kaszą pęczak i warzywami. Całość uzupełnia sos czosnkowy, muszę przyznać że danie  wyszło super.


                                                                  domowe placki tortilla


                                                              SKŁADNIKI NADZIENIA : 
  • 1 woreczek kaszy pęczek ugotowanej, odcedzonej 
  • 1/2 puszki czerwonej fasolki
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę 
  • 1 mała papryka czerwona, pokrojona w paseczki
  • kilka ugotowanych szparag
  • listki mięty
  • mała kalarepka pokrojona w słupki
  • 1 marchew
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
                                                                            SOS : 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
Składniki sosu mieszamy w miseczce, odkładamy do lodówki.
Placki tortilla podgrzewamy w mikrofalówce, nakładamy na każdy po 2-3 łyżki ciepłej kaszy, na to porcja pokrojonych warzyw ( można dodać również ulubiona surówkę ), polewamy sosem i zwijamy, wkładamy placki do miseczek aby się nie rozpadły, lub zawijamy w folię aluminiową, podajemy od zaraz posypane listkami mięty. Smacznego. Takie placki zabieram również do pracy :)




zBLOGowani.pl

1 komentarz