SKŁADNIKI : na biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 *C.
Biszkopt studzimy, przekrawamy na trzy blaty.
MASA LODOWA :
- 2 litry lodów waniliowych
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 1 szklanka orzechów ziemnych bez soli
- 1 czekolada toffi
- 1 batonik snickers
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem ciasta, następnie masa lodowa i ostatni, najmniejszy blat biszkoptu, na to reszta masy lodowej. Rozkładamy na wierzchu pozostałą masę krówkową, posypujemy pokrojonym batonik i przekładamy tort do zamrażarki, na kilka godzin. Deser wykładamy z tortownicy, kroimy ogrzanym nożem w gorącej wodzie, od razu podajemy. Smacznego.
Ciasto lodowe bardzo smaczne tylko proponuję lekko nasączyć biszkopt, np herbatą,ponieważ po zamrożeniu robi się suchy.
o matulu! toż to cudo jest!
OdpowiedzUsuńDziękuje, zachciało mi się słodyczy :)
UsuńTo nie byle jaka slodycz! :)
UsuńAch jaki smakołyk- no i jak smakuje tak jak snikers- bomba! Idealny na upalne dni..
OdpowiedzUsuńNa jaką średnicę tortownicy są podane składniki?
OdpowiedzUsuń