SKŁADNIKI :
- 1-1,5 kg karczku
- 400 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 100 ml oleju
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz, tymianek, mięta, rozmaryn, cząber, kolendra do smaku
Mięso kroimy na plastry około centymetrowej grubości i delikatnie rozbijamy. W misce lub pojemniku mieszamy składniki marynaty z przyprawami, wkładamy plastry mięsa, obracamy je kilkakrotnie w marynacie, dociskamy tak aby całe było zakryte i odkładamy do lodówki na całą noc lub 24 godziny.
Przed grillowaniem kawałki mięsa wyciągamy z marynaty i pozostawiamy na kratce aby obciekły. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso bardzo szybko się piecze, jednak jeżeli chcemy bardziej wypieczone grillujemy jeszcze chwilkę.
Karczek podajemy z pieczywem, dowolnym sosem, np. czosnkowym, oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego !
Prześlij komentarz