KARKÓWKA Z GRILLA W MARYNACIE Z CZERWONEGO WINA

09.05.2015
data:post.title
Dzisiaj podam swój rewelacyjny przepis na karkówkę w marynacie z wina czerwonego. Mięso dzięki niej szybko się grilluje, jest kruche, soczyste, miękkie i nie kurczy się. Prawdziwy sekret tak pysznego mięsa to wielogodzinne marynowanie a wino i przyprawy robią swoje. Dla tych którzy nie mają czasu na letnie grillowanie, można przygotować je w domy na grillu elektrycznym, będzie smakować równie pysznie jak to upieczone na zwykłym grillu.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 1-1,5 kg karczku
  • 400 ml  czerwonego, wytrawnego wina
  • 100 ml  oleju
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, tymianek, mięta, rozmaryn, cząber, kolendra do smaku

                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Mięso kroimy na plastry około centymetrowej grubości i delikatnie rozbijamy. W misce lub pojemniku mieszamy składniki marynaty z przyprawami, wkładamy plastry mięsa, obracamy je kilkakrotnie w marynacie, dociskamy tak aby całe było zakryte i odkładamy do lodówki na całą noc lub 24 godziny. 
Przed grillowaniem kawałki mięsa wyciągamy z marynaty i pozostawiamy na kratce aby obciekły. Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso bardzo szybko się piecze, jednak jeżeli chcemy bardziej wypieczone grillujemy jeszcze chwilkę. 
Karczek podajemy z pieczywem, dowolnym sosem, np. czosnkowym, oraz sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego !



Prześlij komentarz