PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI

04.05.2015
data:post.title
Pstrąg pieczony w towarzystwie warzyw, z dodatkiem ziół i cytryny smakuje wyśmienicie. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące i zdrowe, dodatkowy plus to, że nie wymaga skomplikowanego przygotowania i w zasadzie robi się samo. Delikatny pstrąg z warzywami polecam podać z dipem jogurtowym lub czosnkowym.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 2 sztuki wypatroszonego pstrąga
  • 5-8 młodych ziemniaków, wyszorowanych i osuszonych
  • 1 czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz i słodka papryka w proszku
  • po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i tymianku
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki, następnie podpiekamy na patelni na oleju około 5-6 minut, tak aby się zarumieniły. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojona cebulę.
  2. Miękkie masło łączymy z pokrojonymi ziołami, solą, czosnkiem  i pieprzem, dokładnie mieszamy. 
  3. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem, również w środku, ryby skrapiamy sokiem z cytryny. 
  4. Na ziemniaki układamy pstrągi, danie zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 *C, przez około 30-40 minut, po 20 minutach ściągamy folie aluminiową aby  płyny odparowały. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika układamy kilka przekrojonych pomidorków, posypujemy świeżym tymiankiem oraz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, podajemy ciepłe z dipami jogurtowymi.
  6. Smacznego.

                                                                            

Prześlij komentarz