SKŁADNIKI :
- 2 sztuki wypatroszonego pstrąga
- 5-8 młodych ziemniaków, wyszorowanych i osuszonych
- 1 czerwona cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz i słodka papryka w proszku
- po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i tymianku
- Umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki, następnie podpiekamy na patelni na oleju około 5-6 minut, tak aby się zarumieniły. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojona cebulę.
- Miękkie masło łączymy z pokrojonymi ziołami, solą, czosnkiem i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem, również w środku, ryby skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na ziemniaki układamy pstrągi, danie zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 *C, przez około 30-40 minut, po 20 minutach ściągamy folie aluminiową aby płyny odparowały.
- Po wyjęciu z piekarnika układamy kilka przekrojonych pomidorków, posypujemy świeżym tymiankiem oraz skrapiamy rybę sokiem z cytryny, podajemy ciepłe z dipami jogurtowymi.
- Smacznego.
Prześlij komentarz