SAŁATKA ala CEZAR, ZE SZPINAKU, KURCZAKA I TRUSKAWEK

15.05.2015
data:post.title
Sałatka szpinakowa, świetnie się sprawdza na imprezach, teraz w sezonie szczególnie grillowym, ale również jako lunch, do pracy czy lekką kolację.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 1 pierś z kurczaka, zamarynowana i grillowana 
  • 200 g truskawek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
  • 100 g sera fety
  • garść pestek dyni
  • grzanki do posypania 
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Szpinak myjemy, osuszamy ( najlepiej w suszarce do sałaty ). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na plasterki.
Kurczaka kroimy na paseczki. W miseczce mieszamy oliwę, miód i ocet balsamiczny.
Wszystkie składniki, oprócz grzanek przekładamy do miski lub układamy na dużym półmisku. Posypujemy serem feta, grzankami i pestkami dyni, przed podaniem polewamy sosem. Smacznego.





Prześlij komentarz