GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY PO GRECKU

28 maj 2015
data:post.title
Gołąbki tradycyjne różnią się tym od tych greckich że są duże i zawijane w kapustę. Grecy robią gołąbki zawijane w liście winogron, jednak tak małe przekąski można zrobić również z liści młodej kapusty. Kapusta jest bardzo delikatna i świetnie się nadaje do przygotowania mini pysznych przekąsek. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym, fetą i oliwkami. Danie świetnie się uzupełnia smakowo, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1 główka młodej kapusty
  • 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 1 woreczek brązowego ryżu, ugotowany w wodzie, odcedzony
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej mięty
                                                                            SOS : 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
Na oleju podpiekamy cebule z czosnkiem, następnie wlewamy pomidory, rozdrabniamy je i doprawiamy do smaku. Kiedy sos jest już zredukowany, zakręcamy gaz.

                                                                DODATKOWO : 
  • 100 g pokruszonego sera fety
  • garść ciemnych oliwek
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją chwilkę w gorącej, osolonej wodzie, aż liście zmiękną. Każdy liść, w miarę jak zaczyna odchodzić do kapusty wykładamy na talerz. Studzimy i usuwamy nożykiem zgrubienie z liści.
Mięso mielone mieszamy w miseczce z ryżem, miętą, przyprawami, ewentualnie dosypujemy przypraw według uznania. Cebulę z czosnkiem podpiekamy na oleju, dodajemy do farszu, mieszamy na jednolitą masę.
Na każdy liść kapusty kładziemy po dużej łyżce farszu, ciasno zwijamy i kroimy na pól każdy gołąbek. Tak uzyskamy mini gołąbki. Układamy je w naczyniu do gotowania na prze i parujemy około 40 minut, do całkowitej miękkości. Jeżeli gotujemy w garnku, musimy gołąbki zalać 1 szklanką bulionu i gotujemy do miękkości. Gołąbki przed podaniem możemy podpiec na patelni na oleju.
Na talerz układamy porcje sosu, na to kilka gołąbków, posypujemy serem feta, miętą i oliwkami. Podajemy ciepłe. Smacznego.







1 komentarz