SKŁADNIKI : na cztery miseczki
- 300 g ziemniaków
- 200-300 g zielonych szparagów
- 1 marchew
- kawałek pietruszki i pora
- 1 średni liśc lubczyku
- sól, pieprz do smaku
- 50 g tartego żółtego sera
- chilli dla odważnych
- pestki dyni do posypania
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki. Wszystko zalewamy 1 litrem wody, gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie ( kilka końcówek szparag wyciągamy po 4 minutach od zagotowania, posłużą za ozdobę kremu ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone listki lubczyku. Krem blenderujemy, przekładamy do salaterek do zapiekania. układamy końcówki szparag, posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 *C. Krem posypujemy świeżym chilli i pestkami dyni. Podajemy gorące. Smacznego.
Smaczne :)
OdpowiedzUsuń