KREM ZE SZPARAGÓW ZAPIEKANY Z SEREM

30.05.2015
data:post.title
Pyszne małe co nieco, krem ze szparagów świetnie syci a zapiekany z serem to dopiero rozkosz.


                                                          SKŁADNIKI : na cztery miseczki

  • 300 g ziemniaków
  • 200-300 g zielonych szparagów
  • 1 marchew
  • kawałek pietruszki i pora
  • 1 średni liśc lubczyku
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g tartego żółtego sera
  • chilli dla odważnych
  • pestki dyni do posypania
                                                              PRZYGOTOWANIE :

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na kawałki. Wszystko zalewamy 1 litrem wody, gotujemy około 30 minut aż warzywa będą miękkie ( kilka końcówek szparag wyciągamy po 4 minutach od zagotowania, posłużą za ozdobę kremu ). Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone listki lubczyku. Krem blenderujemy, przekładamy do salaterek do zapiekania. układamy końcówki szparag, posypujemy serem i zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 *C. Krem posypujemy świeżym chilli i pestkami dyni. Podajemy gorące. Smacznego.







1 komentarz