BABKA DYNIOWO - SZPINAKOWA

29 wrz 2015
data:post.title
Dzisiaj przepis na babkę dyniowo - szpinakową, bardzo smaczną. Lekko słodkawa, krucha i bardzo efektowna.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 duża łyżka proszku do pieczenia 
  • 3 duże łyżki musu z dyni
  • 2 łyżki musu ze szpinaku
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Jajka ubijamy mikserem na puch. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukry. Po chwili, wlewamy cienkim strumieniem margarynę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek mieszamy w dużym pojemniku, wsypujemy je do ciasta. Mieszamy aż składniki babki się połączą i dzielimy ciasto na dwie połówki. Ja zrobiłam jedną większą a drugą mniejszą. Do większej porcji ciasta dodajemy mus z dyni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji ciasta dodajemy mielony szpinak i również dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej formy na babkę lub formy keksowej wylewamy partiami ciasta. Raz jasne a raz ciemne. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C. około 1 godziny.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzone polewamy polewą. Smacznego.

Polewa; dowolna- lukrowa, czekoladowa lub orzechowa



5 komentarzy

  1. bardzo efektowna babeczka;) pomysłowe ciasto;) ja zapraszam na ''leśny mech z malinami '' pozdrawiam'
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/09/zielony-barwnik-naturalny-do-ciast.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda taka babeczka. Tylko bez tej mąki pszennej byłoby lepiej :)

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń