SKŁADNIKI :
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 duża łyżka proszku do pieczenia
- 3 duże łyżki musu z dyni
- 2 łyżki musu ze szpinaku
PRZYGOTOWANIE :
Jajka ubijamy mikserem na puch. Następnie dalej ubijając wsypujemy cukry. Po chwili, wlewamy cienkim strumieniem margarynę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek mieszamy w dużym pojemniku, wsypujemy je do ciasta. Mieszamy aż składniki babki się połączą i dzielimy ciasto na dwie połówki. Ja zrobiłam jedną większą a drugą mniejszą. Do większej porcji ciasta dodajemy mus z dyni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji ciasta dodajemy mielony szpinak i również dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej formy na babkę lub formy keksowej wylewamy partiami ciasta. Raz jasne a raz ciemne. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C. około 1 godziny.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzone polewamy polewą. Smacznego.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzone polewamy polewą. Smacznego.
Polewa; dowolna- lukrowa, czekoladowa lub orzechowa
bardzo efektowna babeczka;) pomysłowe ciasto;) ja zapraszam na ''leśny mech z malinami '' pozdrawiam'
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/09/zielony-barwnik-naturalny-do-ciast.html
Fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCudownie wygląda taka babeczka. Tylko bez tej mąki pszennej byłoby lepiej :)
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com
Wygląda niesamowicie, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń