SKŁADNIKI :
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1 cebula
- 10 g suszonych podgrzybków
- 4-5 pieczarek
- 1 pomidor
- 1 marchew
- około 1 litr bulionu ( użyłam rosołu z drobiu )
- 1 ząbek czosnku
- kawałek cukinii
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- sól, pierze do smaku
- parmezan do posypania
- 3 okrągłe cukinie
PRZYGOTOWANIE :
- Suszone grzyby namaczany w wodzie, najlepiej na noc. Po kilku godzinach moczenia zagotowujemy grzybki, odcedzamy i studzimy.
- Z cukinii odcinamy kapelusiki, wydrążamy środki i gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Wyciągamy i osuszamy.
- Na wysokiej patelni, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek aż się zrumienią. Wsypujemy opłukaną kaszę, dodajemy podgrzybki, tartą marchew, pokrojone pieczarki, cukinię,pokrojony pomidor i wlewamy bulion.
- Kaszę gotujemy na małym ogniu aż dobrze napęcznieje, stanie się miękka a płyny znacznie odparują.
- Na koniec doprawiamy danie do smaku, wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i odrobiną tartego parmezanu.
- Cukinie nadziewamy kaszą, układamy na półmisku w którym można zapiekać, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku, 180 *C, około 10 minut aż ser się rozpuści.
- Cukinie podajemy ciepłe. Smacznego.
pyszne danie i jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńŚwietny farsz :)
OdpowiedzUsuń