CUKINIA NADZIEWANA KASZOTTO Z GRZYBAMI

07.09.2015
data:post.title
Kaszotto to pyszna, jesienna potrawka z dodatkiem grzybów. Możemy użyć również innych, sezonowych warzyw jednak z grzybami smakuje nieziemsko. Kaszą nadziałam cukinie, posypałam parmezanem i pyszne, sycące danie gotowe.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 10 g suszonych podgrzybków
  • 4-5 pieczarek
  • 1 pomidor 
  • 1 marchew
  • około 1 litr bulionu ( użyłam rosołu z drobiu )
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek cukinii 
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól, pierze do smaku
  • parmezan do posypania
  • 3 okrągłe cukinie
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Suszone grzyby namaczany w wodzie, najlepiej na noc. Po kilku godzinach moczenia zagotowujemy grzybki, odcedzamy i studzimy.
  2. Z cukinii odcinamy kapelusiki, wydrążamy środki i gotujemy je w osolonej wodzie około 10 minut. Wyciągamy i osuszamy.
  3. Na wysokiej patelni, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i czosnek aż się zrumienią. Wsypujemy opłukaną kaszę, dodajemy podgrzybki, tartą marchew, pokrojone pieczarki, cukinię,pokrojony pomidor i wlewamy bulion. 
  4. Kaszę gotujemy na małym ogniu aż dobrze napęcznieje, stanie się miękka a płyny znacznie odparują. 
  5. Na koniec doprawiamy danie do smaku, wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i odrobiną tartego parmezanu.
  6. Cukinie nadziewamy kaszą, układamy na półmisku w którym można zapiekać, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku, 180 *C, około 10 minut aż ser się rozpuści. 
  7. Cukinie podajemy ciepłe. Smacznego.



2 komentarze