ZIEMNIACZKI NADZIEWANE ŚLEDZIEM I DYNIĄ

15.09.2015
data:post.title
Ziemniaki nadziewane zawsze się sprawdzają kiedy to nie mamy pomysłu na szybką przystawkę, przekąskę lub obiad. Danie jest syte, proste w przygotowaniu i smaczne. Farsz możemy przygotować dowolny, u mnie ziemniaki nadziewane śledziem, groszkiem i dynią.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 płaty śledziowe z oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 puszki groszku z marchewką
  • 200 g dyni gotowanej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka krojonego koperku
  • czerwona borówka do ozdoby
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Wyszorowane ziemniaki przecinamy na dwie równe połówki. Gotujemy na parze lub w garnku z wodą do miękkości. Po ostudzeniu, łyżeczką wydrążamy środek tak aby nie przeciąć skórki.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.
Do miski przekładamy wydrążone środki ziemniaków, lekko je rozdrabniamy. Następnie dodajemy drobno pokrojonego śledzia, odcedzony groszek z marchewką, pokrojoną cebulę w kostkę, dynię, koperek, śmietanę z majonezem i przyprawy, lekko mieszamy.
Farszem nadziewamy ziemniaczki. Ozdabiamy dynią, koperkiem i czerwoną borówką. Ziemniaczki podajemy od zaraz lub schłodzone.




Prześlij komentarz