PIERSI KURCZAKA NADZIEWANE OSCYPKIEM W SOSIE ŚLIWKOWYM

06.09.2015
data:post.title
Delikatne mięso kurczaka nadziane oscypkiem wędzonym, zawinięte w szynkę parmeńską a podane w sosie śliwkowym. Mięso kroimy na kawałki i podajemy z ulubioną kaszą lub innymi dodatkami.
Takie wykwintne danie możemy przygotować dla naszych gości.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 150 g wędzonego oscypka lub innego sera 
  • sól, pieprz słodka papryka w proszku do smaku
  • tymianek 
  • 3 łyżki oliwy
                                                                          SOS : 
  • 1 cebula
  • 1 spory pomidor
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 5-6 ciemnych śliwek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Piersi z kurczaka myjemy, jest ich około 3-4 sztuki. Każdą nacinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń. Ser kroimy na grube plastry, układamy je na mięsie, doprawiamy przyprawami, zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Roladki podpiekamy na patelni, na oleju kilka minut z każdej strony.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku 20 minut, w temperaturze 180 *C.
W międzyczasie, na patelni na której piekliśmy mięso, podpiekamy drobno pokrojoną cebulę aż się zrumieni. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, śliwki bez pestek i wlewamy bulion. Chwilkę dusimy na mały ogniu, mieszając aż się zredukuje. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy do smaku. Kiedy nasz sos śliwkowy jest gęsty zakręcamy gaz.
Mięso kroimy na duże kawałki, podajemy z porcją sosu i kaszą, smacznego.




2 komentarze