Sezon na potrawy z dynią uważam za otwarty, uwielbiam dynię i widzę, że staje się coraz bardziej popularniejsza w Polsce. Dzisiaj pomysł na kurczaka tymiankowego z pieczoną dynią, cukinią i fasolą.
SKŁADNIKI :
- 1 kurczak
- suszony tymianek
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 puszka białej fasoli
- 2 pomidory
- 1 mała cukinia
- 300 g dyni
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy masłem i przyprawami.
- Dynię i pomidora kroimy w kostkę, cukinię w talarki, przekładamy wszystko do miski.
- Warzywa doprawiamy solą, polewamy olejem i wciskamy ząbek czosnku, mieszamy i łączymy z odcedzoną fasolką z puszki.
- Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas obracamy mięso. Następnie dodajemy do kurczaka warzywa z fasolką i pieczemy jeszcze około 20 minut.
- Kurczaka wykładamy na półmisek, układamy obok warzywa i posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego
Wygląda wprost bajecznie ja jestem typowy mięsożerca więc jestem nim zauroczona :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, kurczak jest pyszny :)
Usuń