TYMIANKOWY KURCZAK PIECZONY Z DYNIĄ

07.09.2015
data:post.title
Sezon na potrawy z dynią uważam za otwarty, uwielbiam dynię i widzę, że staje się coraz bardziej popularniejsza w Polsce. Dzisiaj pomysł na kurczaka tymiankowego z pieczoną dynią, cukinią i fasolą.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 kurczak
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
  • 2 łyżki masła
                                                                   DODATKOWO : 
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 300 g dyni
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy masłem i przyprawami.
  2. Dynię i pomidora kroimy w kostkę, cukinię w talarki, przekładamy wszystko do miski.
  3. Warzywa doprawiamy solą, polewamy olejem i wciskamy ząbek czosnku, mieszamy i łączymy z odcedzoną fasolką z puszki.
  4. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas obracamy mięso. Następnie dodajemy do kurczaka warzywa z fasolką i pieczemy jeszcze około 20 minut.
  5. Kurczaka wykładamy na półmisek, układamy obok warzywa i posypujemy  świeżym tymiankiem. Smacznego


2 komentarze

  1. Wygląda wprost bajecznie ja jestem typowy mięsożerca więc jestem nim zauroczona :)

    OdpowiedzUsuń