ZWIJANE DROŻDŻOWE BUŁKI DYNIOWE Z SEREM I POWIDŁAMI

12.09.2015
data:post.title
Żółciutkie, pachnące, zwijane bułeczki z powidłami i serem. Nie za słodkie, o pięknym kolorze dyni, doskonałe o każdej porze dnia. Farsz bułek dodajemy według uznania, u mnie powidła śliwkowe i ser twarogowy. Obydwie wersje wyszły pyszne.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 5 i 1/2  szklanek mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki musu z dyni
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
                                                               DODATKOWO : 
  • dowolne powidła, u mnie śliwkowe
  • 200 g twarogu
  • 3 łyżki cukru
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, mus z dyni, wbijamy jajko i wsypujemy cukry, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto drożdżowe nie może być lejące ani bardzo klejące, więc w razie konieczności dosypujemy mąki. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie równe porcje, każdą rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami, zwijamy jak roladę. Na drugi blat ciasta rozkładamy twaróg i również zwijamy jak roladę, tniemy na 4 centymetrowe kawałki. 
  3. Dwie tortownice smarujemy olejem i układamy bułki, zostawiając małe odstępy między nimi. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 - 190 * C, przez około 30 minut. 
  4.  Po wyjęciu z piekarnika bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.









1 komentarz

  1. drożdżówka to smak dzieciństwa, jadłem z prawie każdym owocem, ale z dynią jeszcze nigdy :D

    OdpowiedzUsuń