- 5 i 1/2 szklanek mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki musu z dyni
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 1/4 szklanka oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
DODATKOWO :
- dowolne powidła, u mnie śliwkowe
- 200 g twarogu
- 3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, mus z dyni, wbijamy jajko i wsypujemy cukry, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto drożdżowe nie może być lejące ani bardzo klejące, więc w razie konieczności dosypujemy mąki. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie równe porcje, każdą rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami, zwijamy jak roladę. Na drugi blat ciasta rozkładamy twaróg i również zwijamy jak roladę, tniemy na 4 centymetrowe kawałki.
- Dwie tortownice smarujemy olejem i układamy bułki, zostawiając małe odstępy między nimi. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 - 190 * C, przez około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
drożdżówka to smak dzieciństwa, jadłem z prawie każdym owocem, ale z dynią jeszcze nigdy :D
OdpowiedzUsuń