SKŁADNIKI :
- 500 g dyni
- 200 g ziemniaki
- 150 g selera
- 50 g żółtego, tartego sera
- 200 g upieczonej piersi z kurczaka
- 1 litr bulionu
- sól, pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 czerstwa bułka + 1 łyżka oliwy
- kolendra do ozdoby
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy część sera i mieszamy.
Bułkę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż ładnie się zrumieni.
Krem nalewamy do miseczek, posypujemy serem, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą, udekorowaną kolendrą. Smacznego.
Prześlij komentarz