KREM DYNIOWO - SEROWY Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI

05.09.2015
data:post.title
Zupa dyniowa w postaci kremu jest idealna na jesienną porę roku, można do niej dodać ulubione przyprawy, mleko kokosowe itp. co całkowicie zmieni jej smak. Ja przygotowałam krem z serem, kurczakiem i grzankami. Zupa dyniowa wyszła bardzo pyszna.


                                                                         SKŁADNIKI : 
  • 500 g dyni 
  • 200 g  ziemniaki
  • 150 g selera
  • 50 g żółtego, tartego sera 
  • 200 g upieczonej piersi z kurczaka
  • 1 litr bulionu  
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 czerstwa bułka + 1 łyżka oliwy 
  • kolendra do ozdoby 
                                                                   PRZYGOTOWANIE : 

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy część sera i mieszamy.
Bułkę kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni na oleju aż ładnie się zrumieni.
Krem nalewamy do miseczek, posypujemy serem, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą, udekorowaną kolendrą. Smacznego.


Prześlij komentarz