POWIDŁA ŚLIWKOWE Z POMARAŃCZĄ

11.09.2015
data:post.title
Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy. Pyszne, pachnące i słodkie. Niezastąpione zimą do ciast, ciasteczek, gofrów itp.


                                                                      SKŁADNIKI :
  • 2 kg ciemnych śliwek
  • 1 umyta i sparzona pomarańcza
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekładamy do garnka o grubym dnie. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i sok. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Powidła smażymy około 1-2 godziny, po tym czasie odstawiamy je do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach powidła ewentualnie dosładzamy, zagotowujemy i gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu.





Prześlij komentarz